Zakuvava situaciju s Rusijom: Besni Pas spremio oružje Porošenku!

Autor:

Svet

24.08.2017

21:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Američki ministar odbrane Džejms Matis, kojeg još nazivaju Besni Pas, poručio je predsedniku te države Petru Porošenku da SAD ozbiljno razmišljaju o tome da dostave Ukrajini smrtonosno oružje.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Provocira Kremlj: Besni pas

Matis je juče prilikom posete toj zemlji rekao da Vašington ostaje veran partner ukrajinskim vlastima, zbog čega zvaničnici te zemlje nisu krili oduševljenje. Kako su preneli mediji, šef Pentagona je očigledno imao pozitivan odgovor na molbe Porošenka za isporukom protivtenkovskog i protivvazdušnog naoružanja, što bi sukob sa Rusima moglo da dovede do opasnih razmera.

- Matis je nakon sastanka sa Porošenkom rekao da postupa u skladu sa onim što vidi i da će obavestiti vlasti u Vašingtonu o specifičnim stvarima koje je preporučljivo primeniti - bio je Matis neodređen, ali i vrlo jasan kada je optužio Rusiju da pokušava silom da prekraja granice.

- Mi nećemo prihvatiti moskovsko preuzimanje ukrajinskog Krima - napomenuo je on.

Stručnjaci su ocenili da je Matisova najava dodatne američke vojne podrške Ukrajini velika pretnja za Rusiju.

- Takva isporuka može da doprinese eskalaciji sukoba koji je uglavnom zamrznut od kada je dogovoreno više prekida vatre. Međutim, takav scenario treba još Tramp da odobri - naveli su oni, dodajući da je kako američke tako i kijevske vlasti dodatno iznervirala dvodnevna poseta ruskog predsednika Vladimira Putina poluostrvu Krimu, koje se otcepilo 2014. od Ukrajine i pripojilo Rusiji.

- Moramo da sagradimo rusku Meku ovde - rekao je šef Kremlja, a povodom njegovog dolaska ukrajinska vlada je poslala protesnu notu ruskoj Dumi.

Podsetimo, pre nekoliko dana su ruski predsednik Vladimir Putin, nemačka kancelarka Angela Merkel i lider Francuske Emanuel Makron pristali na predlog Porošenka o prekidu vatre na istoku Ukrajine zbog početka školske godine.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading