Tramp doneo šokantnu odluku: Vreme je da priznamo Golansku visoravan kao deo Izraela

Autor: sputniknews.com, Republika

Svet

21.03.2019

19:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik SAD Donald Tramp izjavio je da je vreme da se prizna suverenitet Izraela nad Golanskom visoravni, teritorijom koju je ova zemlja osvojila od Sirije nakon Šestodnevnog rata 1967. godine i potom je anektirala.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Donald Tramp

- Posle 52 godine vreme je da Sjedinjene Američke Države u potpunosti priznaju izraelski suverenitet nad Golanskom visoravni, što je od ključnog strateškog i bezbednosnog značaja za državu Izrael i regionalnu stabilnost! - napisao je Tramp na svom Tviter nalogu.

Ubrzo potom, premijer Izraela Benjamin Netanijahu zahvalio je Trampu na spremnosti da prizna suverenitet jevrejske države nad Golanskom visoravni.

 

 

- U vreme kada Iran pokušava da iskoristi Siriju kao odskočnu dasku za uništavanje Izraela, predsednik Tramp hrabro priznaje izraelski suverenitet nad Golanskim visoravnima. Hvala, predsedniče Trampe - napisao je Netanijahu na Tviteru.

Podsetimo, Golanska visoravan je do 1967. bile deo Sirije, a nakon Šestodnevnog rata, izraelska vojska je zauzela ovu teritoriju. 

Šestodnevni rat, Arapsko-izraelski rat 1967. poznat i kao Junski rat, vođen je između Izraela, s jedne strane, i Egipta, Jordana i Sirije, s druge strane. Na kraju rata, Izrael je kontrolisao Pojas Gaze, Sinajsko poluostrvo, Zapadnu obalu i Golansku visoravan. 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading