Danas je kraj za kazahstanskog Mila Đukanovića! Niko nije verovao da će taj dan doći

Autor: Tanjug, Republika

Svet

19.03.2019

13:35

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Kazahstana Nursultan Nazarbajev danas je podneo ostavku tokom svog obraćanja naciji.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

- Odlučio sam da podnesem ostavku - rekao je Nursultan Nazarbajev, predsednik devete države po površini u svetu.

On je na mestu predsednika zemlje bio od 1990. godine, što će reći da je jedan od retkih lidera koji je vlast držao duže od modernog rekordera sa ovih prostora - Mila Đukanovića iz Crne Gore, koji od 1991. vedri i oblači ovom državicom kraj Jadrana.

Ali, Nuzurbajev je danas otišao, a Milo još traje - imamo li novog šampiona? Rano je to sad tvrditi, ali vreme će svakako pokazati...

Nursultan Abišuli Nazarbajev

Rođen je u Šamalganu, današnji Kazahstan, tada Kazaška SSR, odnosno SSSR.

Neko je vreme radio u čeličani u Dnjeprodzeržinsku. Godine 1962, postao je član KPSS-a. Godine 1972, postao je sekretar Komiteta komunističke partije u metalurškom kombinatu u Karagandi, a četiri godine kasnije sekretar Regionalnog komiteta KPSS za Karagandu.

Od 1989. do 1991. godine bio je sekretar Komunističke partije Kazahstana.

U pokušaju državnog udara grupe sovjetskih zvaničnika i oficira avgusta 1991, Nazarbajev je podržao Borisa Jeljcina. Na predsedničkim izborima 1. decembra 1991, pobedio je osvojivši 91,5 % glasova. Od tada je neprekidno vladao.

Milo Đukanović

Rođen u Nikšiću 15. februara 1962., predsednik je Demokratske partije socijalista, vladajuće partije u Crnoj Gori, te bivši premijer i trenutni predsednik Crne Gore. Završavanje šestog mandata ga, kao i činjenica da vlada 28 godina, čini najdužim premijerom u crnogorskoj istoriji po dužini vršenja dužnosti i broju mandata. On je jedini bivši jugoslovenski lider koji je ostao potpuno u vlasti kroz cele 1990-e do današnjeg dana.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading