Tramp uvodi sankcije sudu u Hagu, a ovo je pravi razlog!

Autor:

Svet

17.03.2019

10:11

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Američka administracija sa predsednikom Donaldom Trampom na čelu planira uvođenje sankcija Međunarodnom krivičnom sudu u Hagu kako bi se sprečilo da ova institucija sa mandatom Ujedinjenih nacija vodi postupke protiv američkih državljana i njenih saveznika zbog zločina počinjenih u Avganistanu.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Donald Tramp

Na najave iz Vašingtona reagovala je Andrea Prasou, direktorka Hjuman rajts voč.

- Odluka Vašingtona predstavlja nasilan pokušaj kažnjavanja istražitelja. Mere protiv onih koji rade za Međunarodni krivični sud šalju jasnu poruku ubicama i mučiteljima: Vaši zločini će ostati nekažnjeni - rekla je ona.

To je potvrdio Majk Pompeo, državni sekretar SAD, bivši direktor CIA i jedan od Trampovih najbližih saradnika.

Podsetimo, zvanični Vašington je još u septembru prošle godine zapretio da će ako Međunarodni krivični sud otvori istragu o ratnim zločinima u Avganistanu, razmotriti zabranu ulaska istražiteljima u SAD, zamrzavanje njihove imovine i pokretanje postupka pred američkim sudovima.

- Sjedinjene Države će uvesti ograničenja za izdavanje viza pojedincima koji učestvuju u istragama Međunarodnog krivičnog suda protiv američkih vojnika. Cilj tih ograničenja je da odvratimo Međunarodni krivični sud od progona naših saveznika, uključujući i Izraelce - rekao je Pompeo i pozvao sud da promeni svoj kurs.

Sud sa sedištem u Hagu odgovorio je da je to nezavisna i nepristrasna institucija i da će da nastavi sa radom bez obzira na mere Vašingtona.

Tužilaštvo Međunarodnog krivičnog suda je u decembru 2017. zatražio dozvolu od suda za pokretanje istrage o raznim zločinima protiv čovečnosti u Avganistanu počinjenim od maja 2003, kao i u državama u kojima je CIA imala svoje tajne zatvore. Sudije i dalje razmatraju ovaj zahtevi još nije doneta konačna odluka da li će tužiteljima biti odobreno da istražuju ove zločine.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading