Tramp ponovo budi demone Hladnog rata: Lansira rakete zabranjene 30 godina!

Autor:

Svet

14.03.2019

21:17

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Svet je postao mnogo opasnije mesto nakon što su Sjedinjene Američke Države i Ruska Federacija raskinule Sporazum o kontroli proizvodnje nuklearnih projektila srednjeg i kratkog dometa (INF) iz 1987, a situaciju je juče dodatno pogoršala najava Vašingtona da će ove godine testirati rakete koje su bile zabranjene punih 30 godina.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Donald Tramp

Posebno provokativan potez je činjenica da će prvo lansiranje raketa dometa oko 1.000 kilometara biti već u avgustu, baš u trenutku kad INF zvanično i prestaje da važi. Takođe, drugi test zakazan je već za novembar, kada Amerika namerava da proveri ubojitost projektila dometa oko 3.000 kilometara. Iako je američki državni sekretar Majk Pompeo naveo kako plan Pentagona o ponovnoj proizvodnji spornih raketa ne podrazumeva i njihovo novo raspoređivanje po Evropi, što bi značilo direktno zabijanje trna u oko Rusiji. Međutim, to se ne poklapa sa izjavama neimenovanih zvaničnika iz vojske SAD, koji su, govoreći za američke medije, otkrili da razmeštanja projektila možda neće biti odmah, ali da se i o tim koracima i te kako razmišlja.

- Smeštanje novih krstarećih raketa SAD na tlo teritorije američkih saveznika u Evropi moglo bi da se dogodi već u narednih godinu i po dana - prenosi reči zvaničnika ugledni dnevnik Njujork tajms.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Vladimir Putin

Putin spremio podmornice-ubice!

Ruska vojska, predvođena predsednikom Vladimirom Putinom, najavila je u trenutku izuzetno zategnutih odnosa sa SAD da će Moskva do kraja ove godine u sastav svoje flote uvrstiti pravu noćnu moru za Ameriku. U pitanju su najnovije strateške podmornice ruske mornarice, "Knez Vladimir" i "Kazanj", koje će, kako su naveli izvori iz armije Ruske Federacije, u značajnoj meri odrediti budućnost podmorske flote te zemlje.

- One će povećati i odbrambeni potencijal naše zemlje i ojačati poziciju Rusije u svetskim okeanima - navedeno je na Tviteru ruske ambasade u SAD.

Inače, izrada podmornice "Kazanj" je počela pre 10 godina, a porinuta je tek 2017. zbog dugotrajnih testova. S druge strane, rad na "Knezu Vladimiru" počeo je 2012, a završen 2017.

Podsetimo, sporazum INF su 1987. potpisali tadašnji predsednici SSSR i SAD Mihail Gorbačov i Ronald Regan. On je u tom trenutku predstavljao važan korak ka okončanju Hladnog rata, budući da je Ameriku, koja je dotad imala na desetine projektila raspoređenih po Evropi za direktne udare na Rusiju, zabrinulo to što je SSSR razvio raketu SS-20. U pitanju je projektil kojim je vojska Saveza mogla da pogodi bilo koju evropsku prestonicu koja je Americi dozvolila da se na njenoj teritoriji smeste rakete SAD. Prvi je prekid sporazuma najavio američki lider Donald Tramp, tvrdeći da Ruska Federacija godinama krši odredbe INF i da je razvijala projektile koji su zabranjeni. Rusija je to isto tvrdila za Ameriku, ali je ipak, razumejući opasnost od raskida ugovora, pozivala SAD da ne povlače drastične poteze. Nakon što nije naišao na razumevanje, šef Kremlja Vladimir Putin je krajem prošlog meseca potpisao ukaz kojim se njegova zemlja zvanično povlači iz INF. On je ipak i tada poručio kako Moskva nijedan provokativan potez neće načiniti prva, ali da će svakako "svom silom odgovoriti ako Amerika na tlo Starog kontinenta i na sam prag Rusije izmesti donedavno zabranjene projektile".

Tramp dobio novi šamar Senata zbog Salmana

Američki predsednik Donald Tramp primio je u sredu žestoki šamar od Senata, koji je pod kontrolom njegovih republikanaca. Naime, članovi tog tela odobrili su rezoluciju koja traži da Vašington prestane da podržava Saudijsku Arabiju u ratu u Jemenu. To je žestoko razljutilo šefa SAD, koji se trudi da održava izuzetno bliske veze sa saudijskim prestolonaslednikom princom Salmanom, pre svega zbog naftnih bogatstava u njegovoj zemlji, ali i novca. Saudijci, podsetimo, već godinama podržavaju režimsku vojsku u Jemenu, gde je stradalo na desetine hiljada ljudi.

Inače, američki zvaničnici nisu želeli da otkriju koji će tačno projektili biti testirani u avgustu i novembru, ali su ostavili prostor za razmišljanje.

- Razmišljajte o Pershing II projektilima, koje smo imali tokom Hladnog rata. U pitanju su rakete te klase - naveli su oni.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading