Ubila Kimovog brata, ali oslobođena! Završeno suđenje Indonežanki trovačici

Autor:

Svet

11.03.2019

22:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Svetom je poput bombe odjeknula vest da je iz malezijskog zatvora na slobodu puštena Indonežanka Siti Ajša (27), koja je uhapšena 2017. zbog optužbi da je s Vijetnamkom Dan Ti Hong (30) hemijskim otrovom VX ubila Kim Džong Nama, polubrata severnokorejskog vođe Kim Džong Una.

RepublikaFoto: youtube.com/ metrotvnews
Ajša je oslobođena svih optužbi

Zapadni mediji tvrde da će ta vest žestoko razbesneti Kima budući da je navodno on naredio brutalnu egzekuciju brata, kog je video kao pretnju za tron, a da je Ajšova bila samo žrtveno jagnje.

To znači da bi istraga misterioznog ubistva na aerodromu u malezijskoj prestonici Kuala Lumpuru možda mogla da bude nastavljena.

- U tom slučaju se možda pronađu dokazi da je severnokorejski režim direktno umešan u uklanjanje Nama - navodi CNN uz podsećanje da su pre dve godine u Maleziji devojke uhapšene jer su u Namovo lice sasule smrtonosni otrov, kao i da su ih u sve to uvukla četvorica severnokorejskih agenata.

- Oni su nagovorili devojke da napadnu Džong Unovog brata, rekavši im kako je u pitanju skrivena kamera, te da prah nije opasan. Nakon što su devojke učinile šta im je traženo, muškarci su nestali bez traga. Za njima je raspisana crvena Interpolova poternica - navodi američki servis.

Priprema lansiranje nove rakete?

Južnokorejski sateliti intenzivno su prethodnih dana nadgledali teritoriju svog severnog suseda u strahu da Kim Džong Un priprema lansiranje balističke rakete koja može da nosi nuklearnu bojevu glavu.

Reč je o poligonu Samundong, koji je napravljen 2012, a sudeći po snimcima koje su objavile južnokorejske službe, čini se da se na njemu užurbano vode pripreme za nova lansiranja. Ipak, neki stručnjaci tvrde da Pjongjang samo šalje novi satelit u zemljinu orbitu.

Inače, nije obrazloženo na osnovu čega je Ajšova oslobođena, osim što je navedeno da se to dogodilo zahvaljujući diplomatskim naporima Indonezije i Malezije. Takođe, sumnjivo je što je Vijetnamka i dalje zadržana u pritvoru, što su njeni advokati nazvali neviđenom nepravdom.

Ajša: Presrećna sam zbog ovoga 

Zbog svega toga je izlazak Ajšove juče pratio ceo svet. 

- Presrećna sam - rekla je ona kratko kroz suze i ponovila da je nevina. 

Podsetimo, ubijeni Nam je najstariji sin bivšeg lidera Severne Koreje Kim Džong Ila iz prvog braka. Tako je polubrat Kim Džong Una. Bio je glavni kandidat da nasledi oca, ali je brzo proglašen nesposobnim jer je pokušao da sa lažnim pasošem uđe u japanski Diznilend 2001. Proteran je iz zemlje 2003. i od tog trenutka je bio vodeći kritičar režima svog oca i brata.

Hronologija ubistva

  • napad na Nama dogodio se u februaru 2017.
  • dve devojke namazale su mu otrovnu smesu preko lica, nakon čega je umro
  •  Južna Koreja optužila je severnog suseda za atentat na mogućeg Kimovog rivala
  • one su odmah uhapšene, a pravdale su se da su mislile da su deo skrivene kamere
  • autopsijom je utvrđeno da je Kim umro u mukama od nervnog agensa VX, koji je zabranjen
  • Pjongjang je negirao da ima bilo kakve veze s trovanjem Nama
  • ubrzo je zbog tog slučaja otpočeo diplomatski rat sa Malezijom

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading