Trampov udar na Erdogana: Izbacio Tursku iz trgovinskog sporazuma i zapretio zbog Rusije

Autor:

Svet

05.03.2019

21:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Američki predsednik Donald Tramp je nakon kratkotrajnog perioda smirivanja odnosa s turskim kolegom Redžepom Tajipom Erdoganom ponovo odlučio da udari na Ankaru i to kako u ekonomsko-trgovinskom tako i na vojno-bezbednosnom planu.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Donald Tramp

On je, naime, saopštio da će s Turskom, ali i s Indijom, raskinuti sporazum po kom te dve zemlje imaju beneficirane uslove u trgovinskoj razmeni sa SAD.

Kako je obrazložio, one su povlašćeni položaj uživale godinama dok su bile okarakterisane kao zemlje u razvoju, što se sada više ne može reći.

1,7

milijardi dolara Turska godišnje zarađivala od izvoza u SAD robe bez carina

Produžene sankcije Rusije

Američki predsednik Donald Tramp produžio je za još godinu dana sankcije uvedene Rusiji zbog krize u Ukrajini.

- Akcije i politika Rusije i dalje predstavljaju neuobičajenu i izvanrednu pretnju nacionalnoj bezbednosti i spoljnoj politici SAD - poručio je Tramp.

 

RepublikaFoto: Public

- Turska se značajno razvila u ekonomskom smislu i zato više nije kvalifikovana da bude deo generalizovanog sistema preferencija - poručio je Tramp nakon donošenja odluke o jednostranom izbacivanju Ankare iz GSP, po kom su inače mnogi turski proizvodi godinama slobodno ulazili na američko tržište bez carine, dok se, s druge strane, onima koji vode poreklo iz SAD nije obezbeđivao isti tretman u Turskoj.

Erik Pahon: Tursko posedovanje S-400 imaće duboke posledice po američko-turske odbrambene odnose

Ista je situacija i sa Indijom, koja kao članica GSP nikad nije otvorila svoje tržište za američke proizvode.

- U narednom periodu ću pokušati da sa vlastima te zemlje učinim nešto što će Americi omogućiti da malo profitira iz trgovine s njom - poručio je Tramp, čiju odluku o novom statusu Nju Delhija i Ankare ipak i dalje treba da odobri Kongres, te iz tog razloga ona neće stupiti na snagu narednih 60 dana.

 

 

Erdogan se još nije oglašavao po pitanju Trampovog poteza, međutim, analitičari ocenjuju kako će teško ostati nem na novonastalu situaciju budući da će tursko tržište i te kako osetiti posledice. Ankara je, naime, bila peta na listi zemalja koje u najvećoj meri izvoze bescarinsku robu u SAD, pa su iznosi takve trgovine na godišnjem nivou dostizali i 1,7 milijardi dolara.

Istovremeno, jak pritisak Turska trpi i zbog konstantnih američkih pritisaka da ona kao članica NATO ni po koju cenu ne sme od Rusije da kupi S-400.

GLOSA: Tramp je iz posebnog trgovinskog ugovora izbacio i Indiju

- Tursko posedovanje S-400 imaće duboke posledice po američko-turske odbrambene odnose - glasi najnovije upozorenje portparola Pentagona Erika Pahona.

Gerasimov: Rusija treba da Zapadu zapreti ratom

Valerij Gerasimov, šef osoblja ruske armije i jedan od najvernijih generala predsednika Vladimira Putina, poručio je da bi njegova zemlja trebalo Zapadu, predvođenom Amerikom, konstantno da preti ratom kako se ne bi usudio da vojno interveniše u drugim državama. Gerasimov je to istakao u trenutku izuzetno nestabilne situacije u Venecueli, u kojoj SAD uporno pokušavaju da preko vođe venecuelanske opozicije Huana Gvaida sruše predsednika Nikolasa Madura, inače saveznika Ruske Federacije. Takođe, ruski general je poručio da su nedopustive sve američke pretnje na račun Moskve nakon što su SAD napustile sporazum INF o kontroli naoružanja.

Vašington, podsetimo, veruje kako bliska saradnja Moskve i Ankare na vojnom planu može lako da dovede do toga da tajne SAD iz oblasti bezbednosti dospeju u ruke Rusa.

RepublikaFoto: Tanjug/T. VALIČ

S druge strane, Erdogan je više puta ponovio kako je isporuka S-400 njegovoj zemlji od ključne važnosti za bezbednost čitavog regiona, što je potvrdio i ruski lider Vladimir Putin.

- Koja država ima pravo da ograničava inicijativu nezavisne zemlje za kupovinu određenih proizvoda s ciljem očuvanja sopstvene bezbednosti - pitao je ranije Putin.

Inače, interesantno je da su početkom godine Tramp i Erdogan nakratko otoplili odnose kada je šef Bele kuće najavio da se američke trupe povlače iz Sirije i tako ostavljaju prostor za eventualnu tursku akciju protiv Kurda.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading