Decu koristili kao živi štit tokom povlačenja

Autor: Republika

Svet

05.03.2019

14:39

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zarobljeni od istoka do zapada, napredovanjem kurdskih Sirijskih demokratskih snaga (SDF), i sirijskog režima i Rusije sa druge strane reke Eufrat, borci Islamske države nemaju gde da odu.

RepublikaFoto: Tanjug
Foto: Ilustracija

Ipak, iz SDF su saopštili da su snage primorane da uspore sa osvajanjem teritorije, jer teroristi koriste civile kao ljudski štit.

Koalicija predvođena SAD pokušava da ID izvuče iz njihovog poslednjeg uporišta, Baguza. Nakon desestodnevnog primirja za evakuaciju žena i dece iz grada, započela je žestoka ofanziva tokom vikenda koja, kako piše britanski "Gardijan", nije viđena ni u velikim bitkama za gradove Mosul i Raku.

Snajperi, samoubilačke bombe i rakete džihadista, sprečavaju SDF da stekne prednost na zemlji u borbama koje se ne vode noću.  Kad padne mrak, teroristi su nemoćni bez opreme za noćno gađanje, što je protekle dve noći omogućilo napade američkih aviona i helikoptera.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

U poslednjih nekoliko dana, SDF je uspeo da zatvori  "džep" u dužini jednog kilometra između ID i njihovih pozicija. Procenjuje se da je između 1.000 i 1.500 muškaraca još uvek u "džepu" uz reku, zajedno sa nepoznatim brojem žena i dece.

- Očekivali smo da će grad napustiti samo 2.000 ljudi, ali na kraju je evakuisano više od 9.000 žena i dece, tako da bi moglo da bude više boraca nego što smo mislili. Ova bitka je bila izuzetno teška jer će se mnogi boriti do kraja - rekao je komandant Adnan Afrin.

Foto: Ilustracija

Pronađeni su voki-tokiji koji su bacali bežeći i na kojima je moglo d ase čuje da su u panici i da govore o tome kako da pobegnu. Po njihovom govoru, mnogi od njih su Iračani i drugi stranci", ispričao je novinarki Gardiana Memo Van, komandant SDF. Među hiljadama onih koji su evakuisani bilo je mnogo dece koju su teroristi unovačili za borbu. Izašli su iz grada potpuno izgladneli, a mala deca bila su potpuno promrzla od surovog pustinjskog vetra.

Oni koji su bili sposobni i voljni da napuste Baguz su to činili u protekle dve nedelje. Iako su mnogi od preostalih boraca i deca povređeni, džihadisti odbijaju da mirno napuste poslednje uporište. Teroristi su se okrenuli samoubilačkim napadima pomoću automobila, motocikala, čak i bicikala. Prema rečima komandanata operacije, grupa nastavlja da koristi civile kao ljudski štit protiv vazdušnih udara.

RepublikaFoto: youtube.com/Al Jazeera English
Foto: Ilustracija

Islamska država je i dalje aktivna pretnja, koja koristi gerilsku taktiku i dalje kontroliše pustu zemlju na zapadu Sirije. Neki borci su pokušali da se izvuku iz grada kao civili. Novinarka Gardijana zabeležila je slučaj visokog bosanskog borca koji je ignorisao pitanja, sklopio oči i mirno se smešio pre nego što se srušio. Lekari su rekli da nije jeo danima i da mu se otvorila stara rana.

Ostatak džihadista većinom su strani borci koji koriste tunele kako bi se sakrili i započeli iznenadne napade protiv boraca SDF. Zapovednik i portparol SDF-a, Marvan Kamislo, prošlog četvrtka rekao je kako će njegove snage proglasiti pobedu za nedelju dana.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading