Euronjuz: SAD gube gasni rat u Evropi - suđenje HRVATU ključ za EU

Autor:

Svet

19.02.2019

16:08

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Buduće snabdevanje gasom EU umnogome će zavisiti od hrvatskog pravosuđa, piše Euronjuz. U analizi Teodore Krasik, stručnjaka za međunarodne odnose kaže se da maratonsko suđenje bivšem hrvatskom premijeru Ivi Sanaderu određuje "energetsku budućnost Hrvatske, kartu resursa središnje Europe, pa čak i budući integritet eurozone".

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

- Suđenje Sanaderu i čelniku mađarskog MOL-a Žoltu Hernadiju je "klin" između Mađarske i Hrvatske, čija je saradnja ključna za alternativnu gasnu rutu preko hrvatske luke Krk, koja bi mogla pomoći smanjenju evropske zavisnosti od ruskog gasa - kaže Karasik.

Arbitražni sud koji je sazvala Komisija UN-a za trgovinsko pravo (UNCITRAL) došao do "sigurnog zaključka" da Hrvatska nije uspela da dokaže navode o podmićivanju Ive Sanadera jer nije bilo materijalnih dokaza osim "zaključaka i svedočenja svedoka" Roberta Ježića.

- Da li je Ježić - koji je bio posrednik u navodnom mitu od deset miliona evra - pouzdan? I može li se hrvatskom pravosuđu verovati? Kako je moguće da je ista osoba ključni svedok u suđenju protiv Hernadija - pita se Karasik.

Ona podseća i da je tužba Ježića protiv Hernadija osporena sudskim svedočenjem ruskog milijardera, Mihaila Gutserijeva, vlasnika ruske naftne kompanije Rasnjeft, koga je američko Ministarstvo finansija svrstalo među oligarhe bliske Vladimiru Putinu.

Podsećanja radi, mađarski premijer Viktor Orban odbio je prošle sedmice američki zahtev da odustane od ruskog gasa, uprkos upornim nastojanjima državnog sekretara SAD Majka Pompea da "omekša" ovaj stav - tako je Amerika i definitivno izgubila "gasni rat" sa Rusijom u Evropi.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading