Francuska demantuje: Makron nije nudio ustupke Velikoj Britaniji

Autor: Tanjug

Svet

17.02.2019

18:26

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Francuska je danas negirala pisanje britanskih medija da je predsednik Emanuel Makron ponudio Velikoj Britaniji ustupke po pitanju "bekstopa" radi okončanja pat pozicije u pregovorima oko Bregzita.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Emanuel Makron

- Ovi izveštaji su neosnovani. Stav Francuske je isti kao i EU, a to je da se o sporazumu o povlačenju ne može pregovarati - rekao je neimenovani zvaničnik iz Makronove kancelarije.

Britanski dnevnik "Tajms" piše da su Francuska i druge članice EU spremne da daju garancije za "bekstop" i da je Makron ublažio svoj stav "kako bi pomogao da bude usvojen sporazum o povlačenju Britanije iz EU".

Britanski premijer Tereza Mej traži izmene dela sporazuma sa Briselom, koji je najviše sporan, a reč je o dogovor u vezi sa "bekstopom" prema kojem bi Severna Irska, za razliku od drugih delova Velike Britanije, nastavila da poštuje određena pravila EU.

 

 

Mejova planira da razgovara sa liderima svih članica EU i predsednikom Evropske komisije Žan-Klod Junkerom kako bi uspela u nameri da dobije izmene sporazuma o povlačenju iz bloka.

Brojni poslanici britanskog parlamenta, posebno iz vladajuće Konzervativne partije, strahuju da bi "bekstop" nakon Bregzita mogao da blokira London u trajnoj carinskoj uniji sa EU.
Poslanici nisu podržali dogovor o Bregzitu postignut između britanskog premijera Tereze Mej i EU zbog čega su sve veće šanse da će London iz članstva evropskog bloka 29. marta izaći bez uređenog prelaznog sporazuma, što bi moglo da omete trgovinske i druge veze.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading