Ruski odmiral odbrusio čelnicima NATO: Uđite u Crno more, i nećete izaći

Autor: mediji, Republika

Svet

16.02.2019

20:35

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Ako američka flota uđe u Crno more, više neće izaći neće", izjavio je kontra-admiral ruskih pomorskih snaga Vladimir Bogdašin, komentirišući planove NATO saveza o dodatnoj podršci Ukrajini.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

- Prema međunarodnoj konvenciji Montre (iz 1936.g., op.a.) svi brodovi, osim nosača aviona i atomskih podmornica, mogu da ulaze u Crno more i tamo budu određeno vreme (21 dan). Strani brodovi moraju o tome obavestiti Tursku i mogu da uđu u Crno more (kroz Bosfor). Amerikanci koriste tu konvenciju već odavno. Mi smo (SSSR) 1988.g. izgurali američku krstaricu, nakon čega američki brodovi više nisu prilazili našoj obali bliže od 150 kilometara. Zato Ukrajina ima pravo da pozove američke brodove. Ali mora se shvatiti kako tamo ne sme biti više od 3-4 broda. .. Za nas to ne predstavlja niti interes niti opasnost, … samo smeh. … - naveo je on i dodao:

- Ali ako čitava američka flota uđe u Crno more, natrag od tamo neće izići, ja vam garantujem 100 odsto - izjavio je ruski kontra-admiral, čije su reči preneli pojedini ruski mediji.

Podsećamo da je nedavno je glavni sekretar NATO saveza Jens Stoltenberg izjavio kako savez može proširiti svoju prisutnost u Crnom moru i da se o tome već neformalno razgovaralo s ukrajinskim ministrom obrane Stepanom Poltorakom.

Stoltenberg je rekao kako NATO i Ukrajina već odranije sarađuju u akvatoriju Crnog mora i da će se za nekoliko dana održati vojne vežbe uz učestvovanje brodova NATO saveza.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Aleksa

17.02.2019 04:29

Sta prica ovaj admiral?Jel zna ko sad ulazi u NATO? Da zna da Makedonija ulazi ne bi on to pricao vec bi se malo razmislio o svemu:)