Pompeo objavio rat Merkelovoj: Zaboravi na ruski gas!

Autor:

Svet

13.02.2019

21:31

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Američki državni sekretar Majk Pompeo žestoko je napao nemačku kancelarku Angelu Merkel i zapretio joj da će SAD učiniti sve da obustave izgradnju gasovoda "Severni tok 2" (ST2), koji bi trebalo da jedan od najvažnijih energenata direktno sprovodi od teritorije Ruske Federacije do Nemačke.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Pompeo objavio rat Merkelovoj

U pitanju je ruski strateški projekat koji je već dugo najoštriji trn u oku Vašingtona, a koji bi mogao ionako poljuljane odnose između Evrope i Amerike, sa Donaldom Trampom na čelu, dovesti do potpunog pucanja veza. Ono što SAD, naime, smeta jeste što bi izgradnjom "Severnog toka 2" mogao da bude trajno izmenjen odnos snaga u svetu, i to na štetu Amerike, a u korist Rusije i njenog predsednika Vladimira Putina.

- Iako takve transakcije imaju i trgovinsku važnost, one donose i veliki rizik za bezbednost - poručio je Pompeo na zajedničkoj konferenciji s poljskim ministrom spoljnih poslova Jacekom Čaputovičem u Varšavi, a zatim istakao kako je stav američke administracije po pitanju ST2 oduvek bio veoma jasan.

Pompeo: Tokom proteklih 10 godina, ruski predsednik Vladimir Putin postao je mnogo agresivan

- Predsednik Tramp je već mnogo puta rekao da će SAD učiniti sve što je u njihovoj moći da evropska sigurnost bude u prvom planu kada je reč o energetskim odlukama. To znači da će učiniti sve da tog toka ne bude - odgovorio je diplomatski Pompeo nakon što su mu novinari postavili pitanje da li SAD planiraju da uvedu sankcije Nemačkoj budući da je zvanični Berlin nekoliko puta naglašavao kako nijedna sila neće zaustaviti važan nemačko-ruski projekat.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Najduži gasovod na svetu

- "Severni tok 2" trebalo bi da bude najduži podvodni gasovod na svetu

- planirano je da bude dug 1.230 kilometara i da transportuje prirodni gas od ruske obale na Baltičkom moru do Grajfsvalda u Nemačkoj

- time bi trebalo da zaobiđe uobičajenu rutu kojom se energent iz Rusije dopremao preko Ukrajine do ostatka Evrope

- projekat ST2 za cilj ima da udvostruči kapacitet već izgrađenog "Severnog toka 1"

- planirano je da prenosi više od četvrtine ukupne potrošnje gasa u Evropi

- osim evropskih političara koji strahuju od širenja Putnovog uticaja, protivnici projekta su i aktivisti za zaštitu životne sredine

- oni tvrde da gasovod nanosi štetu pomorskom svetu, pa ga nazivaju "gasovod iz pakla"

- gasovod se sastoji od 200.000 cevi, od kojih je svaka duga 12 metara i teška 24 tone

To je na nedavnom sastanku sa liderima zemalja Višegradske grupe potvrdila i kancelarka Angela Merkel naglasivši da su optužbe Amerike kako će Nemačka postati apsolutno zavisna od ruskog gasa potpuno neopravdane.

 

 

- Da li postajemo zavisni od Rusije zbog ovog drugog gasovoda? Ja kažem ne - bila je jasna Merkelova, dok je njen ministar spoljnih poslova Hajko Mas u januaru poslao još oštriju poruku Vašingtonu.

Hajko Mas: Amerika ničim ne može da nas uslovljava

- Ne mešajte se u naše poslove - bio je jasan Mas, koji je tada isključio mogućnost da dođe do novih pregovora u vezi sa izgradnjom ST2, a tokom kojih bi Nemačka mogla da traži od Rusije reviziju projekta i mogućnost da gas ipak ne zaobilazi Ukrajinu.

Moskva je, takođe, takve prepravke odlučno odbacila.

Amerika najzaduženija otkad postoji

Svetom je juče odjeknula vest da je američki javni dug prvi put u istoriji prešao iznos od 22 hiljade milijardi dolara, a samo prošlog meseca porastao je za 30 milijardi.

- Tako brzo dostizanje te prekretnice poslednji je znak da naša fiskalna situacija nije samo neodrživa već se taj haos i ubrzava - izjavio je Majkl Peterson, fiskalni stručnjak.

Inače, gasovod nije bio jedini povod posete Pompea Poljskoj. On, naime, u toj zemlji boravi povodom 30 godina od rušenja Berlinskog zida i pada komunizma. Ranije je posetio Mađarsku i Slovačku kako bi poslao važnu poruku svoje administracije da evropske zemlje moraju da se otrgnu od uticaja Rusije i Kine.

- Tokom proteklih 10 godina, ruski predsednik Vladimir Putin i kineski lideri postali su mnogo agresivniji u regionu i načinili su korak dalje u pogoršanju bezbednosne situacije - rekao je Pompeo.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading