Šamar Pompeu u Budimpešti: Američki licemeri, ne mešajte se u sve!

Autor:

Svet

12.02.2019

21:10

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Američki državni sekretar Majk Pompeo, koji je sa preambicioznim ciljem da iz centralne Evrope očisti bilo kakav uticaj Ruske Federacije i Kine krenuo na svoju turneju po Starom kontinentu, dobio je šamar u mađarskoj prestonici Budimpešti kakvom se nije nadao ni u najluđim snovima.

NIJE NI DOČEKAO GOSTA IZ SAD: Viktor Orban

Njega je, naime, žestoko na zemlju spustio ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto, budući da premijer Viktor Orban nije ni nameravao da se sastane sa njim, i to u trenutku kada je Pompeo kritikovao Budimpeštu zbog blagonaklonog stava prema svemu ruskom.

- Što se tiče Rusije, na snazi su ogromno licemerje i nekorektnost na političkoj sceni Evrope, budući da u projektu "Severni tok 2" sa ruskim "Gaspromom" ne učestvuju mađarske ili srednjoevropske energetske kompanije, već svi znamo koje. Takođe, na Međunarodni ekonomski forum u Sankt Peterburgu kao glavni gost nije bio pozvan premijer Mađarske, već francuski predsednik. A pored Putina tada na bini nisu sedeli direktori mađarskih energetskih kompanija, nego šefovi najvećih zapadnih korporacija - poručio je američkom kolegi odlučni Sijarto na njihovoj zajedničkoj konferenciji u ponedeljak, a zatim dodao da je "Mađarima muka što su uvek oni na tapetu kada je u pitanju saradnja sa Rusijom".

Pompeo: Ne smemo da dozvolimo Putinu da izazove razdor među NATO prijateljima

Kurc zbog Putina izolovao Knajselovu?

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc odlučio je da suprotno svim protokolima na svoja, verovatno najvažnija zvanična putovanja u karijeri, u Japan, Južnu Koreju i SAD ne povede šeficu diplomatije Karin Knajsel. Mnogima nije trebalo mnogo da zaključe da je ona u nemilosti još od leta 2018, kada je na svoje venčanje pozvala prijatelja, ruskog lidera Vladimira Putina, što je na zapadu dočekano na nož.

- Naš odnos sa Moskvom ni na koji način ne remeti veze sa saveznicima unutar EU i NATO jer mi ispunjavamo sve naše obaveze - naglasio je mađarski šef diplomatije i za kraj poslao Pompeo najjasniju poruku.

Pompeo: Ne smemo da dozvolimo Putinu da izazove razdor među NATO prijateljima

- Smatramo da svet neće biti bolje mesto ako neka zemlja troši svoje vreme da se stalno meša u unutrašnja pitanja drugih država i uz to im drži lekcije iz ponašanja - rekao je Sijarto.

On je, podsetimo, reagovao na izjave američkog državnog sekretara da Amerika i njeni saveznici ne smeju da dozvole Putinu da izazove razdor među NATO prijateljima. Tada je upozorio Budimpeštu da joj je "bolje da se priseti prošlosti i toga kako Ruska Federacija nikada nije bila blagonaklona prema malim zemljama".

RepublikaFoto: Tanjug/AP

Na Trampu je da li će zvati Putina

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je juče da se trenutno ne razgovara o sastanku predsednika Rusije i SAD Vladimira Putina i Donalda Trampa, poručivši da je "lopta u dvorištu Vašingtona".

- Tramp je otkazao sastanak s Putinom na marginama sastanka G20 u Buenos Ajresu, pa Moskva nema više šta da inicira - poručio je Peskov.

- Amerika je neko vreme zapostavila određene države centralne Evrope, pa je Rusija, a sad i Kina, iskoristila njihovu slabost da se infiltrira. To više ne smemo da dozvolimo jer te dve autoritarne i nama rivalske zemlje ne dele naše vrednosti i po svaku cenu žele da unište evropski ideal slobode - naglasio je Pompeo.

Istu antirusku i antikinesku retoriku ponovio je i tokom jučerašnjeg dana u Slovačkoj, gde se sastao s predsednikom i premijerom te zemlje Andrejem Kiskom i Peterom Pelegrinijem.

Foto: Tanjug/AP
Majk Pompeo

- Zemlje istočne i centralne Evrope posebno su ranjive na predatorske investicije i političko mešanje. Zato ne smemo dozvoliti da u njima zbog Rusije i Kine strada demokratija - rekao je Pompeo, inače jedan od glavnih igrača američkog lidera Donalda Trampa.

ČINJENICE
Napadi na Orbana sa svih strana
- zapadni centri moći optužuju Orbana da preko svoje stranke Fides zavodi diktaturu u zemlji, ugrožava slobodu medija, religijskih grupa, nevladinih organizacija i privatnog sektora
- posebno je kritikovan zbog napada na univerzitet Džordža Soroša, koji je optuživao da radi na rušenju vlade
- zapadni mediji objavljivali su niz članaka tvrdeći da je Orban zgrnuo milione sumnjivim državnim transakcijama, a ne tako mali broj puta su ga optuživali i da je na ključne pozicije u sferi politike i biznisa postavio svoje ljude
- kritikovan je zbog antimigrantskih stavova i zatvaranja granica za tražioce azila iz Afrike i sa Bliskog istoka
- optuživan je da je rasista, posebno zbog kritičkih pogleda na širenje islama
- prošle godine Vašington ga je napao zbog zakona koji je usvojen u Budimpešti, a po kom se na zatvorsku kaznu optužuju oni koji pomažu ilegalnim migrantima
- poseban trn u oku SAD je saveznički odnos Mađara sa Ruskom Federacijom

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading