Britanski vojnici šokirali! Imali smo dozvolu za ubijanje civila, evo šta smo radili kad pogrešimo

Autor:

Svet

04.02.2019

21:08

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Britanski vojnici imali su dozvolu da pucaju na nenaoružane civile u Iraku i Afganistanu, objavio je portal Midl Ist Aj sa sjedištem u Londonu.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto ilustracija

Autor teksta Jen Kobein razgovarao je s nekoliko bivših pripadnika britanske vojske, koji su potvrdili da su imali naređenje da otvaraju vatru na civile za koje bi sumnjali da ih prate, takozvane dojavljivače.

Ovo naređenje izdato je zbog pretpostavke da bi nenaoružani civili mogli biti odgovorni za postavljanje mina pored puteva, ili za praćenje vojnika za potrebe dojavljivanja naoružanim neprijateljskim jedinicama.

Tako su britanski vojnici mogli pucali na civile čak i kada ne bi imali dokaze da predstavljaju pretnju po njihovu bezbednost. Prema izveštaju, jedan od vojnika u južnom Iraku tvrdio je da je njemu i ostali vojnicima rečeno da imaju dozvolu da pucaju u svakoga ko bi se ponašao sumnjivo.

Druga osoba rekla je da je njemu i ostalim vojnicima rečeno da će biti zaštićeni ukoliko bi zbog eventualnog incidenta vojna policija pokrenula istragu o događaju.

- Naši komandiri su nam govorili: 'Štitićemo vas ako bude istrage. Samo recite da ste se plašili da su vam životi u opasnosti. Te reči će vas zaštititi... - rekao je za Midl Ist Aj jedan od bivših vojnika.

Drugi vojnik, koji je služio u Basri 2007. godine, kazao je da nikada nije video takvo bezakonje. "Pucali smo i na starije, i na mlađe ljude. Mogli ste ubiti svakoga ko vam se činio teroristom. Ali, kako smo mogli znati ko nam je bio pretnja? Nisu nas svi pratili. Neki ljudi su jednostavno držali telefone uz sebe", rekao je on.

Jedan od ispitanih vojnika rekao je da je svjedočio zataškavanju nakon što su uz dva ubijena tinejdžera u koje su britanski vojnici pucali, postavljene automatske puške sovjetske proizvodnje, kako bi izgledalo da se radi o talibanima.

Verovatno je iz tog razloga, kako je dodao drugi vojnik, u bazi bilo sličnih komada automatskog oružja. "Prilično sam siguran da su ih držali zbog takvih slučajeva", dodao je on. Prema ekspertima za vojno pravo, otvaranje vatre na dojavljivače ne smatra se protivzakonitim sve dok su angažovani u neprijateljskim aktivnostima, ali i u to slučaju treba postojati element sumnje.

Portal nije mogao doći do nezavisne potvrde o tvrdnjama osoba koje je Kobejn intervjuisao, dok je Ministarstvo odbrane Velike Britanije odbilo da komentariše navode.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading