LAVROV: Ugrožena strateška stabilnost, SAD ignorisale ponudu!

Autor: Tanjug

Svet

02.02.2019

12:52

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov upozorio je danas da je povlačenje SAD iz Sporazuma o nuklearnim snagama srednjeg dometa (INF) dodatno ugrozilo stratešku stabilnost u svetu.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Sergej Lavrov

Obraćajući se tokom sastanka s predsednikom Vladimirom Putinom, nakon što su SAD saopštile da se danas povlače iz sporazuma iz 1987. godine zbog toga što ga je Rusija navodno prekršila, Lavrov je rekao da je Vašington ignorisao ponudu Moskve da pregleda krstareću raketu zbog koje SAD tvrdi da je prekršen sporazum.

On je optužio SAD da su prekršile sporazum tako što su u Rumuniji rasporedile presretače raketa koji koriste lansere iz kojih se mogu ispaljivati krstareće rakete sa zemlje, preneo je AP. 

LavrOv je upozorio da je ugrožen i još jedan ključni sporazum o kontroli naoružanja, Novi START, koji istice 2021. godine. 

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je ranije danas da Rusija obustavlja primenu Sporazuma o nuklearnim snagama srednjeg dometa (INF) i naredio zvaničnicima da više ne pokreću pregovore sa SAD o tom sporazumu.

Američki državni sekretar Majk Pompeo objavio je juče da će SAD danas obustaviti primenu Sporazuma o nuklearnim snagama srednjeg dometa (INF), preneo je Rojters.

Rojters podseća da je Moskva negirala kršenje sporazuma, kojim se obema stranama zabranjuje postavljanje u Evropi raketa kratkog i srednjeg dometa koje se ispaljuju sa zemlje.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading