POLARNI VORTEKS NAPUŠTA SAD: Temperature idu u nenormalan plus, ali to nije dobro

Autor: Republika

Svet

01.02.2019

12:12

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Polarni vorteks ili vrtlog koji je doveo do ekstremne hladnoće na severu Amerike i odneo 21 žrtvu za vikend će ustupiti mesto mnogo blažžim temperaturama.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Trenutno je Čikago prazan, reka zaleđena, a uskoro se očekuje toplotni talas!

Temperature koje su u proteklih nekoliko dana bile rekordno niske i izazvale zatvaranje škola, kompanija i poštanske službe, preko vikenda bi trebalo da dostignu do 12 stepeni iznad nule, najavljuju meterolozi.

Polarni vorteks, ili vrtlog se normalno nalazi iznad Severnog pola, ali je pomeranje vazdušnih struja izazvalo da se ove nedelje nađe iznad američke regije Midvest, podseća agencija Rojters. "Prelazak sa -30 na 10 stepeni iznad nule činiće se kao toplotni talas", navodi američki meterolog Brajan Harli.

Temperature će u toku današnjeg dana biti između - 10 i -6, u subotu će preći nulu sa najvišom temperaturom do 5 stepeni. U delovima države Viskonsin biće i do 16 stepeni iznad nule, što je daleko više od proseka za ovo doba godine.

U četvrtak ujutru srušeno je više od 40 rekorda u niskim temperaturama, a najhladnije je, kako prenosi Rojters, bilo sa -49 stepeni Celzijusa u gradu Koton, država Minesota.

Železnički saobraćaj, koji je prekinut u nekoliko država u sredu, tebalo bi danas da bude ponovo uspostavljen. Vremenske prilike odnele su i više ljudskih žrtava, čiji broj je u toku jučerašnjeg dana skočio na 21.

Dok SAD potresaju nezapamćene hladnoće, s druge strane planete, u Australiji, januar je bio rekordno topao, sa temperaturama od preko 40 stepeni, navodi Bi-Bi-Si.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading