Trampu oduzimaju kontrolu nad nuklearnim koferom

Autor: sputniknews.com, Republika

Svet

31.01.2019

19:21

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Američki kongresmeni su podneli nacrt zakona kojim bi se ograničilo pravo predsednika Donalda Trampa da samostalno izdaje naređenje za upotrebu nuklearnog oružja, a ukoliko taj zakon prođe, to bi moglo da postane i zvanična politika SAD. To će značiti da za upotrebu nuklearnog oružja ubuduće bude potrebna dozvola Kongresa.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Donald Tramp

Ovaj nacrt zakona predložila su dva senatora iz Demokratske, ali i Republikanske partije iz koje je i sam Tramp, uz obrazloženje da je trenutna politika SAD izuzetno opasna, te bi nove mere, kako tvrde, umanjile šanse za donošenje pogrešnih odluka kada je reč o nuklearnom naoružanju.

Trenutno Tramp ima mogućnost da samostalno donese odluku o nuklearnom napadu, ukoliko od vojnog resora dobija informaciju da postoji adekvatna pretnja.

Pritom, nikakvog crvenog dugmeta zapravo nema, već naredbu za upotrebu nuklearnog oružja predsednik izdaje pomoću određenih kodova koji se nalaze u takozvanom "nuklearnom koferu", koji mu se stalno nalazi pri ruci.

Jedno ostaje i dalje nejasno - ukoliko bi se ova mera usvojila, kako bi se proces izdavanja naredbe odvijao u slučaju kada je neophodno po hitnom postupku aktivirati nuklearno oružje.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading