Raskrinkao američke lažove: Zbog ovog projektila Putin ratuje sa SAD

Autor:

Svet

23.01.2019

21:20

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministarstvo odbrane Rusije konačno je svetu otkrilo detalje o misterioznoj raketi 9M729 kako bi dokazalo da Sjedinjene Američke Države najbrutalnije lažu kada tvrde da Moskva upotrebom tog projektila grubo krši Sporazum o ograničenju nuklearnih raketa srednjeg dometa (INF), koji je s Vašingtonom potpisala 1987.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Vladimir Putin

Kako je rečeno iz ministarstva, sve karakteristike 9M729 ukazuju na to da on nema veze sa zabranjenim projektilima, te da Amerika napadima na pomenutu raketu samo pokušava da sruši dobre odnose s Rusijom.

- Oni ne žele da jednom zauvek zatvore taj konflikt i to pitanje stave van dnevnog reda - izjavio je Sergej Rjabkov, zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova, i podsetio da je se SAD služe lažnim optužbama na račun Moskve kako bi opravdale svoju želju da jednostrano napuste INF i izazovu konflikt neslućenih razmera.

Rjabkov: Određene snage u SAD ne žele da Moskva dokaže da su optužbe iz Vašingtona u vezi s raketom 9M729 pogrešne ili čak i izmišljene

Rjabkov je naglasio i da SAD još nisu objasnile na osnovu kojih informacija su došli do zaključka da je raketa testirana na domet koji nije u skladu sa Sporazumom INF.

- Pre oko godinu dana Amerika je saopštila da je u pitanju raketa 9M729 i daljih objašnjenja nije bilo - rekao je ruski zvaničnik i poručio Vašingtonu da je američki zahtev da Rusija uništi pomenute projektile apsolutno.

Ovo je otkriveno o oružju

  • maksimalni domet rakete 9M729 smanjen je za 10 kilometara i sad iznosi 480 km, što je u skladu sa Sporazumom INF između Rusije i Amerike (po tom ugovoru iz 1987. dve sile ne bi trebalo da koriste projektile koji pogađaju mete na 500 kilometara)
  • Amerika je optužila Rusiju da je "posebne zabranjene projektile testirala na poligonu Kapustin jar u Astrahanskoj oblasti", međutim, Rusi tvrde da je tamo izvedeno više od 100 lansiranja različitih raketa
  • 9M729 je poznatiji i kao Novator, a može da ponese i nuklearnu bojevu glavu
  • najveća brzina joj je 720 kilometara na čas

Interesantno je da je Rusija juče organizovala brifing o projektilu za strane posmatrače, međutim, predstavnici SAD, Britanije, Francuske, Nemačke, NATO i EU tendenciozno su odbili da prisustvuju tom događaju.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading