Protest u Atini: Sedmoro uhapšeno, 25 policajaca povređeno

Autor: Tanjug, Republika

Svet

20.01.2019

19:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na demonstracijama u Atini protiv Prespanskog sporazuma o promeni imena Makedonije danas su izbili sukobi ispred grčkog parlameta, pri čemu je povređeno 25 policajaca, a sedam osoba je uhapšeno.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

Učesnici protesta su bakljama, "molotvljevim koktelima", kamenicama, farbom i drugim predmetima zasuli policiju koja je odgovorila suzavcem, prenosi AP.

Pojedini demonstranti su pokušali da se popnu na stepenice zgrade, ali ih je policija odbila.

Jedan muškarac, ogrnut grčkom zastavom, napao je velikom palicom policiju, dok su drugi zamahivali zastavama sa drvenim jarbolima i udarali policajce.

Ljudi koji su učestvovali na protestnom skupu navode da su zbog velike količine suzavca u vazduhu mnogi morali da napuste skup, a trg ispred parlamenta je bio skoro prazan u predvečerje, mada su male grupe demonstranata nastavile da se sukobljavaju s policajcima.

Na početku protesta, okupljenima se obratio bivši grčki premijer Antonis Samaras, s rečima: "Protestujemo radi onog za šta znamo da je pravedno", prenosi "Katimerini", podsećajući da Samaras oduvek zastupa "tvrd" stav u pogledu imena Makedonije.


Organizatori su se nadali da će broj demonstranata danas premašiti 600.000, ali je policija objavila da se na protestu okupilo 60.000 ljudi.

Demonstranti su se okupili ispred zgrade grčkog parlamenta za koji se očekuje da sutra počne raspravu o ratifikaciji i da do petka glasa o tome.

Oko 300 anarhista organizovalo je danas u Atini kontrademonstracije, a policija je podigla barijere kako bi sprečila sukobe.

Okupljanje anarhista proteklo je pretežno mirno, osim što su spalili automobil sa zvaničnim registarskim tablicama, prenosi AP.

Na severu Grčke, poljoprivrednici su, u znak solidarnosti sa protestima u Atini protiv Prespanskog sporazuma, blokirali autoput koji vodi ka granici sa Makedonijom.

Kancelarija grčkog premijera Aleksisa Ciprasa oglasila se povodom današnjih sukoba na demonstracijama u grčkoj prestonici, optužujući za sukobe ekstremističke elemente i članove krajne desničarske Zlatne zore.

U međuvremenu, najveća grčka opoziciona stranka Nova demokratija optužila je vladu Aleksisa Ciprasa za današnje sukobe tokom demonstracija u Atini zbog Prespanskog sporazuma i zatražila ostavku ministara zaduženih za bezbednosne snage.

Demonstranti protestuju zbog Prespanskog sporazuma koji su Grčka i Makedonija postigle u junu prošle godine, a koji iziskuje da bivša jugoslovenska republika promeni ime u Severna Makedonija, a da zauzvrat Grčka više ne postavlja prepreke na putu te zemlje ka pridruživanju NATO-u.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading