(FOTO) PAD balkanskog Eskobara: Rama čuvao leđa albanskom kralju droge, dok mu Zapad nije brutalno zapretio?

Autor:

Svet

16.01.2019

13:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Albanski ministar unutrašnjih poslova Sander Lešaj potvrdio je u utorak medijima da je na teritoriji Albanije uhapšen Kljement Baljilji opasan kriminalac kog regionalni mediji već godinama nazivaju "balkanskim Pablom Eskobarom". Da je ovo hapšenje sumnjivo, govori u prilog činjenica da je američki ambasador malo pre hapšenja zapretio albanskom premijeru Ediju Rami rekavši da je Baljilji najveći neuspeh Albanaca.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Edi Rama

Detalji hapšenja zasad nisu poznati, osim da se Baljilji predao albanskim policijskim vlastima nakon "duge i komplikovane operacije".

Baljilji je iz Albanije, gde je obavljao visoku dužnost šefa gradskog saobraćajnog preduzeća u gradu Saranda na jugu zemlje, pobegao pošto je susedna Grčka izdala nalog za njegovo hapšnje, proglasivši ga šefom organizacije za trgovinu drogom.

Albanski premijer Edi Rama rekao je da je ovo hapšenje "veliki korak u borbi protiv organizovanog kriminala", javljaju lokalni mediji. Takođe, u nejasnom obraćanju Rama je rekao da predaja nije bila dobrovoljna, već je rezultat policijske akcije.

Hronologija slučaja Baljilji

  • Sve je počelo opsežnom akcijom grčke policije 9. maja 2016. kada je zbog organizirovanog kriminala u toj zemlji uhapšeno 15 članova zločinačke organizacije. Zaplenjene su ogromne količine različitih opojnih droga, a najviše kokaina.
  • Grčka policija utvrdila je da je upravo Baljilji mozak i finansijer čitave grupe, tpa je za njim izdala potrenicu. 

 

 

  • Dan kasnije grčki CNN objavio je veliku priču optužujući albanske vlasti da sprečavaju hapšenje Balilija zbog njegovih snažnih političkih veza. On u međuvremenu daje intervju tvrdeći kako nema veze s optužbama, a nakon što biva otpušten s mesta šefa prevozničkog preduzeća, 13. maja policija pokušava da ga uhapsi, ali ne uspevaju da ga pronađu. Takvo je stanje potrajalo sve do danas.
  • U više navrata u medijima su objavljivani snimci Balilija kako se zabavlja s prijateljima, a Grčka je Albaniji čak prosledila čitav spis na deset hiljada stranica koji neavodo dokazuje da je upravo Baljilji najvažniji član kriminalne grupe za šverc narkotika na Balkanu.
  • Albanija za to vreme nije preduzimala ništa značajno, odnosno, nije uspevala da privede Balilija pred lice pravde. 

Upravo slučaj albanskog kralja narkotika bio je velika prepreka Albaniji u saradnji sa Zapadom. Tako je Donald Lu, američki ambasador u Tirani, prošle godine krajem svog mandata poručio kako je slučaj Baljilji "veliki neuspeh albanske vlasti, tužilaštva i policije".

- Baljilji je moćan šef organizovane kriminalne grupe s političkim vezama. Pune dve godine policija, vlada i tužilaštvo nisu bili sposobni ili nisu hteli da ga uhapse. Niko nije iznad zakona. Pozivam premijera Ramu, ministra unutrašnjih poslova, policiju i tužiilaštvo da nastave nemilosrdnu borbu protiv organizovanog kriminala - rekao je pre nešto više od mesec dana tadašnji američki ambasador.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading