Kurdi zarobili 8 stranaca koji su se borili na strani IS, među njima je i 16-godišnji Amerikanac!

Autor: Republika/agencije

Svet

09.01.2019

19:24

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kurdske Jedinice za zaštitu naroda (YPG) saopštile su danas da su njihovi borci u istočnoj Siriji zarobili osam stranih boraca iz redova Islamske države, među kojima je i tinejdžer iz SAD.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Islamisti

Saopšteno je da su ekstremisti zarobljeni ranije ove nedelje u provinciji Deir Ezor, gde Islamska država i dalje drži džepove teritorije i gde traju žestoke borbe.

Zarobljeni su po jedan državljanin SAD, Nemačke, Ukrajine i Rusije i po dva Tadžikistanca i Uzbekistanca. Amerikanac je identifikovan kao 16-ogodišnji Sulaj Noa Su.

U američkom Stejt departmentu je nezvanično rečeno da znaju za izveštaje ,ali da nemaju komentar.

 

 

YPG su u nedelju objavile da su zarobile pet boraca, od čega dva Amerikanca.

Stotine inostranih pripadnika Islamske države se nalaze u kurdskim pritvorskim centrima na severu Sirije, a među njima je dosta Evropljana. 

Zapadne zemlje nisu voljne da prime nazad građane povezane s Islamskom državom, ne želeći ni pravne izazove koji bi išli sa suđenjem, ni moguće bezbednosne rizike, ako bi oni bili oslobođeni.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading