TEHNOLOŠKI ISKORAK: Evo zašto ruski avioni budućnosti neće imati konkurenciju

Autor: sputniknews.com

Svet

15.08.2017

16:04 >> 16:34

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ruski avijacioni konstruktori se pripremaju za novi tehnološki skok i nameravaju da prave "pametne, fleksibilne i zelene" avione, izjavio je rukovodilac projektne grupe Fonda za perspektivne nauke Boris Satovski.

Kako je rekao, u toku je prikupljanje svih rezultata istraživanja koji će ući u osnovu avijacione budućnosti.

Prema njegovim rečima, glavne odlike novih tipova aviona biće najnovije informacione tehnologije i novi materijali od kojih će biti pravljeni. Posebna pažnja biće posvećena i ekološkom aspektu izrade letelica.

Satovski je objasnio da će nove letelice koristiti veštačku inteligenciju u daleko većem obimu i samostalno će "razumeti" šta im je potrebno za održavanje.

- U budućnosti će avioni samostalno obaveštavati o tome šta im je neophodno i to ne samo posadu, već i tehničko osoblje na zemlji. Reč je, dakle, o formiranju jedinstvenog intelektualnog informacionog sistema vazdušnog transporta - dodao je Satovski.

Govoreći o ekološkom aspektu, on je istakao da se radi na tome da avioni u potpunosti pređu na električni pogon, ali najveći problem trenutno predstavljaju kapaciteti baterija i sistemi za distribuciju visokonaponske struje.

Kada je reč o konstrukcijama, Satovski je istakao da se radi na izradi novih materijala koji će biti u stanju da menjaju formu - avioni će imati ugrađeni sistem senzora koji će pomagati konstrukciji da se adaptira na spoljašnje uticaje.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading