PATRIJARH KIRIL: Nova ukrajinska crkva - udruženje raskolnika!

Autor: Tanjug

Svet

07.01.2019

13:18

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Nova" crkva u Ukrajini koju su stvorile kijevske vlasti je udruženje dve grupe raskolnika, izjavio je danas patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril u božićnom intervjuu televiziji "Rusija 1".

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril

- Po mišljenju onih koji vuku konce i predsednika Ukrajine, taj sabor je trebalo da ujedini sve i stvori jedinstvenu pravoslavnu crkvu za celu Ukrajinu. A šta se desilo? Desilo se to da su se dve raskolničke grupe jednostavno ujedinile - objasnio je patrijarh Kiril.

U isto vreme, Ukrajinska pravoslavna crkva na čelu sa mitropolitom kijevskim i cele Ukrajine Onufrijem bila je i ostaje „blagodetni duhovni organizam“ u toj zemlji, naglasio je on, preneo je Sputnjik.

Patrijarh je stvaranje nove crkvene strukture nazvao mešanjem državne vlasti u verske stvari, što je bez presedana.

- Ukrajina bi trebalo da bude država koja teži Evropi. Država koja tvrdi da deli evropske vrednosti. Međutim, jedna od vrlo važnih vrednosti Evrope je princip odvajanja crkve i religije od države… Šta vidimo? Vidimo predsednika Ukrajine koji predsedava crkvenim saborom, koji odreduje ko treba da bude na čelu pomesne crkve. On se grubo meša u crkveni život i ne libi se da to radi javno, što sve to pretvara u teatar apsurda - naglasio je ruski patrijarh.

- Zamislite da predsednik Rusije Vladimir Putin predsedava crkvenim saborom, da on direktno govori ko treba da bude izabran i da posle predstavi novoizabranog patrijarha javnosti. To je teško zamisliti -dodao je on. 

Da se to desi, ruski patrijarh veruje da bi zapadne države i zaštitnici ljudskih prava bacali drvlje i kamenje na Rusiju.

Vaseljenski patrijarh Vartolomej predao je juče Ukrajini dokument o nezavisnosti nove crkvene strukture — Pravoslavne crkve Ukrajine. 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading