SESTRINSTVO ŠPIJUNA: Žene na ključnim pozicijama CIA

Autor: Tanjug, Republika

Svet

05.01.2019

21:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Ovo je prvi put da sva tri direktorata vode žene, a 50 odsto radne snage CIA sada čine žene", navodi Britani Bramel, direktorka CIA za javna pitanja.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto ilustracija

Američki En-Bi-Si (NBC) danas piše o "sestrinstvu špijuna" pošto će, kako se navodi, na svim ključnim pozicijama u glavnim direktoratima Centralne obaveštajne agencije (CIA) biti žene.

Direktorka CIA Đina Haspel imenovala je Sintiju "Didi" Rep u sam vrh agencije, na poziciju zamenika direktora za analitiku, suštinski najvišu analitičku poziciju u agenciji.


Postavljanje Sintije Rep na tu poziciju znači, kako se navodi, da će tri glavna direktorata agencije, za analitiku, operacije i nauku, sada voditi žene.

Haspel, prva žena direktor CIA, prethodno je na poziciju zamenika direktora za operacije u agenciji imenovala Elizabet Kimber, kao prvu ženu na toj poziciji.
RepublikaFoto: Tanjug/AP
Đina Haspel

Kimber je time postala odgovorna za špijunsku mrežu CIA-e širom sveta.


Kimber i Rep pridružile su se Doni Majeriks, zamenici direktora za nauku i tehnologiju, kao, kako se navodi, osobe na najvišim izvršnim pozicijama u tradicionalnim centrima moći agencije.

Ovo je prvi put da sva tri direktorata vode žene, a 50 odsto radne snage CIA sada čine žene, navodi Britani Bramel, direktorka CIA za javna pitanja.

- Didi Rep donosi široku, duboku ekspertizu iz agencije i obaveštajne zajednice u svojoj novoj ulozi šefice Direktorata za analitiku. Svojim angažovanim stilom vođstva i reputacijom osobe koja je objektivna, Didi će trijumfovati vođenjem našeg talentovanog analitučkog kadra - kazala je Bramel.

Rep, stručnjak sa Bliskog istoka, bila je direktor odseka za javna pitanja pod vođstvom direktora Dejvida Petreusa i zamenik izvršnog direktora pod vođstvom Haspelove.

Pratila je i sastavljanje dnevnog brifinga za predsednika dok je bila u kabinetu direktora Obaveštajne službe SAD (DNI).

Njen suprug, otac i majka takođe su radili za CIA, navodi NBC.

Haspel je, u prvim mesecima nakon što je preuzela funkciju direktorke u maju 2018, imenovala i Kortni Simons Elvud za generalnu savetnicu agencije i Sonju Holt za direktorku nadležnu za raznoliskosti.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading