Ovaj pornić sigurno ne biste gledali: I Merkelova na meti hakera!

Autor: Tanjug

Svet

04.01.2019

11:24

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nemačka kancelarka Angela Merkel nalazi se među "žrtvama" masovnog hakerskog napada na Nemačku. Sigurno će sutra-prekosutra zapadnjaci reći da je to maslo Rusa, ali do tada, priznajte da je jedno sigurno - da su hakeri "maznuli" od Merkelove bilo kakav video uradak iz kućne radinosti (setimo se Kim Kardašijan, Paris Hilton...) - to bi bio pornić koji ne biste gledali.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Angela Merkel

Ministarka pravosuđa Katarina Barlej rekla je da se radi o "teškom napadu".

- Počinioci žele da uruše poverenje u našu demokratiju i institucije - kazala je ona.

Među objavljenim podacima poznatih ličnosti, pre svega političara, od predsednika Frank Valter Štajnmajera i kancelarke Merkel, do poslanika Bundestaga, nalaze se brojevi mobilnih telefona, adrese, brojevi ličnih dokumenata, izvodi iz elektronske komunikacije, računi, informacije o kreditnim karticama, a u pojedinim slučajevima i lične poruke iz kruga porodice kao i kreditne karte članova porodice. Dakle, o aktivnostima iz spavaćih soba nema pomena... možda je i bolje.

Što se kancelarke Merkel tiče objavljeni su jedan broj faksa, jedna mejl adresa i više pisama kancelarki i koje je šefica vlade slala.

Nemačka vlada: Nisu objavljene osetljive informacije

Među ličnim podacima stotina nemačkih političara, koji su hakovani i objavljeni na internetu, nema osetljivih informacija iz kabineta kancelarke Angele Merkel, saopštila je danas portparolka nemačke vlade.

- Kad je reč o kabinetu kancelarke, na osnovu prve provere izgleda da nijedna osetljiva informacija niti podatak nisu objavljeni, uključujući kancelarkine - rekla je portparolka na redovnoj vladinoj konferenciji za novinare, prenosi Rojters.

Koliko su objavljeni podaci "škakljivi" ostaje da se vidi, posebno imajući u vidu da je pogođena cela nemačka vlada.

Vlasnik tviter naloga na kojem su objavljeni poverljivi podaci nalazi se, prema sopstvenim navodima u Hamburgu, i sebe predstavlja kao istraživača iz oblasti bezbednosti, umetnika i fana satire.

On je, preko svog naloga, najavio da će biti veoma zanimljivi podaci koje će tek objaviti.

Njegov nalog je u međuvremenu zatvoren od strane tvitera.

Ministarka Barlej je zatražila da se što pre istraži ovaj slučaj i utvrdi ko su hakeri, kao i da li postoje politički motivi.

- Kriminalci i njihovi nalogodavci ne smeju određivati nikakve debate u našoj zemlji - poručila je ona.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading