Evo koje svetske legende su umrle u 2018: Fizičar prorok, di-džej koji je živeo na granici, političari, filmski i muzički velikani!

Autor: Republika

Svet

01.01.2019

12:46

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U 2018. godini, koja je iza nas, mnoge slavne, kultne ličnosti su nas napustile. Među njima su legende Stiven Hoking, Areta Frenklin, Monserat Kabalje, Bernardo Bertoluči...

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Stiven Hoking

STIVEN HOKING

Brilijantni fizičar, čuven po svojim genijalnim radovima na temu crnih rupa i relativiteta, preminuo je u martu u ranim jutarnjim satima u svojoj kući u Kembridžu. On je bio autor brojnih popularnih knjiga i naučnih radova, koji su samo deo nemerljive zaostavštine koju je za sobom ostavio čovečanstvu. 

Sa 22 godine doktori su za Stiven Hokinga imali mračne prognoze - proživeće još samo par godina nakon što je otkriveno da pati od retke progresivne bolesti, amiotrofne lateralne skleroze.

Teško oboljenje ga je prikovalo za kolica i skoro u potpunosti oduzelo moć govora, ali njegov um, iako zarobljen u krhkom telu, ostao je blistav i nesalomiv.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Kofi Anan

KOFI ANAN

Kofi Anan, bivši generalni sekretar Ujedinjenih nacija, preminuo je u avgustu posle kraće bolesti u 80-oj godini života. Od 1987. godine držao je neke od najvažnijih položaja u UN, uživajući titulu pomoćnika generalnog sekretara. 

U 1990-im je bio zadužen za mirovne operacije, a od oktobra 1995. je bio specijalni izaslanik UN za bivšu Jugoslaviju. Tokom svog mandata uživao je veliku podršku američke administracije Bila Klintona, a iako je dobitnik Nobelove nagrade za mir, u Srbiji nije važio za omiljenu osobu, jer je podržavao bombardovanje Jugoslavije. 

Anan je od 1997. do 2006. godine bio generalni sekretar UN. U to vreme dogodila se NATO agresija na SR Jugoslaviju, a Ujedinjene nacije tih martovskih dana 1999. godine postale su "kolateralna žrtva" američke i NATO agresije na Jugoslaviju.

RepublikaFoto: youtube.com/TMZ
Avići

AVIĆI

Švedski di-džej Avići (Avicii) pronađen je mrtav u aprilu. Imao je samo 28 godina. Obdukcije nisu pokazale ništa sumnjivo, pa je isključeno ubistvo kao uzrok smrti di-džeja. Avići je vodio veoma neuredan život, a da je pri tom bio lošeg zdravstvenog stanja. Njemu je 2012. godine dijagnostikovan pakreatitis uzrokovan prekomernim konzumiranjem alkohola, a 2014. mu je odstranjena žučna kesa i izvađeno slepo crevo.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Bernardo Bertoluči

BERNARDO BERTOLUČI

Italijanski filmski reditelj, Bernardo Bertoluči, preminuo je u 77. godini. 

Bernardo Bertoluči je poznat po filmovima Konformista (1970), Poslednji tango u Parizu (1972), Dvadeseti vek (1976), Poslednji kineski car (1987), Mali Buda (1993), Ukradena lepota (1996) i Sanjari (2003).

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Džordž Buš Stariji

DŽORDŽ BUŠ

Bivši američki predsednik Džordž Buš Stariji umro je u 95. godini. Portparol porodice Buš, Džim Mekgrat, izjavio je da je Buš preminuo 30. novembra. 

Buš je bio 41. predsednik SAD, od 1989. do 1993. godine. Osam godina kasnije, njegov sin Džordž Buš postao je 43. američki predsednik. Prethodno je u dva mandata bio potpredsednik za vreme Ronalda Regana, a bio je i šef Centralne obaveštajne agencije (CIA). Sve o tome pročitajte OVDE.

RepublikaFoto: wikimedija.org/Mondadori Publishers
Monserat Kabalje

MONSERAT KABALJE

Španska operska diva svetske slave Monserat Kabalje preminula je u oktobru u 86. godini u Barseloni, objavio je španski list "El Pais" pozivajući se na izvore u bolnici Sant Pau. Kabalje je, kako se navodi, od septembra bila u toj bolnici zbog problema sa žučnom kesom. 

U karijeri dugoj 50 godina Monserat Kabalje imala je više od 4.000 nastupa i 90 uloga, a snimila je više od 80 albuma. Čuvene su njene interpretacije Rosinijevih, Belinijevih, Donicetijevih i Verdijevih opera. Nastupala je na najprestižnijim svetskim scenama kao što su Metropoliten opera, Bečka državna opera, Karnegi Hol u Njujorku, opera u San Francisku. 

ARETA FRENKLIN

Kraljica soula, američka pevačica Areta Frenklin (76) preminula je u avgustu u svom domu u Detroitu, saopštila je njena predstavnca za štampu Gvendolin Kvin, prenosi agencija AP. 

Pevačica je, kako je saopšteno, izgubila dugogodišnju borbu sa rakom pankreasa. Areta Frenklin jedna je od najuglednijih pevačica u američkoj istoriji. Imala je dugu karijeru, a jedan od njenih prvih hitova iz 1967. "Respect” (Poštovanje) sa albuma "Never loved the man the way I love you", postao je svojevrsna himna pokreta za prava Afroamerikanaca u Americi, a priznanje joj je odao i čelnik tog pokreta Martin Luter King. Od 1968. bila je poznata širom Amerike i Evrope kao "Lady Soul" i važila je za simbol crnačkog ponosa, a američki nedeljnik Tajm joj je posvetio jednu od naslovnih strana.

U karijeri je dobila 18 Gremija uključujući onaj za životno delo, kao i Nacionalni orden za umetnost, Predsednički orden slobode i članstvo u Kući slavnih rokenrola. Areta Frenklin je 2005. od tadašnjeg američkog predsednika Džordža Buša Mlađeg dobila Predsedničku medalju slobode, a 10 godina kasnije pevala je na inauguraciji predsednika Baraka Obame. Poslednji put Areta Frenklin nastupila je prošlog novembra na događaju koji je organizovala humanitarna organizacija Fondacija Eltona Džona.

Areta Frenklin rođena je u Memfisu u porodici baptističkog sveštenika i od ranih godina se muzički obrazovala učeći od zvezda gospela. Njeni najveći hitovi su "(You Make Me Feel Like) A Natural Woman", "Chain of Fools", "Freeway of Love" i "Respect". Njen poznate pesme su i "Freeway Of Love" i "Who's Zooming Who". Glumila je u čuvenom filmu "Braća Bluz".

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Bert Rejnolds

BERT REJNOLDS

Holivudski glumac Bert Rejnolds preminuo je u septembru u 82. godini.  Glumac je imao infarkt koji nije preživeo. 

Rejnolds je preminuo u bolnici na Floridi, a uz njega su bili najbliži članovi porodice. Proslavio se 1970-ih godina ulogama u filmovima "Oslobađanje", "Smoki i bandit" i "Trka Kenonbol". Za ulogu u filmu "Noći bugija" nominovan je za Oskara, a dobitnik je nagrade Emi za ulogu u televizijskom serijalu "Ivning Šejd".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading