Šef Francuske u problemu: Pokrenuta istraga protiv bivšeg Makronovog savetnika

Autor: Tanjug

Svet

29.12.2018

17:44

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Tužilaštvo u Parizu pokrenulo je danas preliminarnu istragu o tome da li je bivši savetnik za bezbednost francuskog predsednika Emanuela Makrona koristio diplomatski pasoš i nakon što je otpušten.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Emanuel Makron

Aleksandar Benala je otpušten u julu pošto je pretukao jednog demonstranta. Francuski mediji pišu da je navodno koristio diplomatske pasoše kada je putovao u Afriku u decembru, pet meseci posle otpuštanja.

Tužilaštvo je pokrenulo preliminarno istragu o mogućem kršenju poverljivosti i zloupotrebi zvaničnog dokumenta, prenosi AP.

"Mond" je ove nedelje objavio da je Benala nedavno putovao u Čad i Kamerun na "sastanke na visokom nivou", a istraživački sajt "Mediapart" je naveo da je tom prilikom koristio diplomatske pasoše. On pak tvrdi da je u Afriku putovao privatno.

Iz predsedničke palate poručuju da Benala više nema nikakve veze sa kancelarijom Makrona.

Portparolka francuskog Ministarstva spoljnih poslova Agnes fon der Mil je saopštila juče da je ministarstvo u julu tražilo od Benale da vrati svoja dva diplomatska pasoša, ali da on to nije učinio.

Kako je navela, ministarstvo sada razmatra "preduzimanje narednih koraka", među kojima je i pravni postupak.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading