BOJE SE PUTINA! Odbili da budu žrtveni jarac: Nemci oduvali Trampa, neće njegove nuklearke!

Autor:

Svet

26.12.2018

19:12

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministar inostranih poslova Nemačke Haiko Mas, uplašen od sve opasnijeg ruskog oružja, čije je uvođenje u upotrebu šef Kremlja Vladimir Putin najavljivao više puta u poslednjih nekoliko meseci, najoštrije je dosad upozorio SAD da neće dozvoliti razmeštanje američkih nuklearnih raketa u svojoj zemlji i bilo gde drugde u Evropi.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Donald Tramp

Mas je, naime, zabrinut zbog sve modernijih performansi ruskih nuklearnih raketa koje na nišanu drže brojne evropske zemlje poput Poljske, Ukrajine, Češke, baltičkih zemalja, ali i Nemačke, odbrusio Vašingtonu da će eventualno razmeštanje američkih bojevih glava na evropskom tlu naići na žestok otpor svih zemalja.

Pritajeni hladni rat i ubrzana trka u naoružanju nastali su kao odgovor na Trampovo povlačenje iz sporazuma INF o ograničenju nuklearnog naoružanja iz 1987, a takav potez šefa SAD uspeo je za kratko vreme da do temelja uruši odnose sa nekadašnjim američkim saveznikom u Evropi, Nemačkom.

- Razmeštanje raketa neće proći u Nemačkoj. Trka u naoružanju je hladnoratovska logika. Ne možemo principe osamdesetih primenjivati na današnje probleme - izjavio je Mas i time najavio zamršenu i neizvesnu budućnost nekada prijateljskih odnosa između Nemačke i SAD.

Mas: Razmeštanje raketa neće proći u Nemačkoj. Trka u naoružanju je hladnoratovska logika

On je dodao i da Evropa ne bi trebalo da se upušta u raspravu koju vode Rusija i SAD o nuklearnom naoružanju.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Vladimir Putin

Putin testirao sistem za koji Zapad nije verovao da postoji

I dok se u Evropi vodi polemika o razmeštanju američkog oružja na granice prema Rusiji, iz Moskve je stigao ledeni tuš u vidu uspešnog testiranja novog hipersoničnog raketnog sistema "Avangard". Predsednik Rusije Vladimir Putin preko video-linka posmatrao je testiranje i čestitao pripadnicima ruskog ministarstva odbrane na uspešno obavljenom zadatku. Ruski predsednik je još u martu najavio razvoj novih oružja, uključujući i "Avangard", te poručio da ona mogu da pogode bilo koju tačku na svetu i uspešno izbegnu američki raketni štit.

- Ni pod kojim uslovima Evropa ne sme da pristane da učestvuje u platformi o nuklearnom naoružavanju, koje smatram izuzetno pogrešnim i lošim u ovom trenutku - izjavio je Mas u nameri da umiri ruskog lidera Vladimira Putina, koji je više puta pretio da su ruske rakete srednjeg dometa spremne da pogode bezmalo sve ciljeve u zapadnoj Evropi, uključujući i Berlin.

Najnoviji razdor između Istoka i Zapada nastao jer je Tramp raskinuo ugovor INF s Rusijom o kontroli naoružanja

Masov žestok odgovor Vašingtonu, prenose mediji, samo je još jedna u nizu potvrda da se stavovi vrha nemačke države i američkog predsednika Donalda Trampa u ovom trenutku toliko razilaze da je pravo pitanje da li će oni ikada moći da se vrate na nivo od pre nekoliko godina.

Raspad sporazuma starog tri decenije
- INF sporazum o ograničavanju nuklearnih raketa srednjeg dometa potpisali su 1987. tadašnji sovjetski lider Mihail Gorbačov i predsednik SAD Ronald Regan
- sporazum je uključivao rakete dometa između 500 i 5.000 kilometara, ali bez podvodnih raketa koje se ispaljuju sa podmornica
- američki kongres ratifikovao je sporazum 1988.
- u okviru programa uništeno je sa obe strane 2.692 bojeve glave uključujući i lansirne rampe
- 20. oktobra šef Bele kuće Donald Tramp najavio je povlačenje iz tog sporazuma
- Ruski predsednik Vladimir Putin otvoren je za dijalog po tom pitanju, ali je izjavio da će, ukoliko SAD istupe iz sporazuma, i Rusija učiniti isto

- Iz dana u dan svedoci smo drastične promene politike između Berlina i Vašingtona, a prognoze nisu svetle - prenose svetski mediji i podsećaju na izuzetan animozitet koji je zavladao između nemačke kancelarke Angele Merkel i šefa SAD Donalda Trampa.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading