Rusija najjača sila 2019. godine: Ovako je Putin poručio zapadu da sa Moskvom nema šale!

Autor: Republika

Svet

19.12.2018

18:36

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Rusija će 2019. biti najjača vojna sila na svetu, ocenio je juče ruski predsednik Vladimir Putin. On je istakao da Rusija ima moderno oružje koje još niko nema, a koje služi odbrani zemlje, održanju ravnoteže u svetu i globalnoj bezbednosti.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Vladimir Putin

Govoreći na godišnjem sastanku s predstavnicima ministarstva odbrane, Putin je naveo da jačanje odbrambenih kapaciteta i zaštita zemlje od spoljnih pretnji ostaju glavni ruski ciljevi i u 2019.

Bezbedne buduće decenije

- Jačanje odbrambenih sposobnosti i ruske bezbednosti, kao i izgradnja pouzdane zaštite od spoljašnjih pretnji, ostaju naši prioriteti i glavni zadaci. Naši politički i vladini lideri, društvo i svi građani perfektno razumeju vitalni značaj tih zadataka - rekao je Putin. On je dodao da su se oružane snage Rusije tokom 2018. razvijale na uravnotežen i planiran način i da je nuklearna trijada znatno ojačala.

- Sve vrste i rodovi vojske razvijali su se uravnoteženo i obogaćeni su najsavremenijim oružjem i vojnom tehnologijom, u skladu sa planom i novim državnim programom naoružanja. Nuklearna trijada, koja igra glavnu ulogu u održanju globalne jednakosti, očigledno je postala jača - naveo je Putin. Međutim, kako je istakao, novi oružani sistemi, od kojih će većina biti aktivna naredne godine, povećavaju raznolikost potencijala ruske armije i mornarice.

- Oni će pouzdano osigurati rusku bezbednost narednih decenija, ojačaće ravnotežu snaga, a stoga i stabilnost u svetu - podvukao je Putin. Šef Kremlja je posebno istakao novu hipersoničnu raketu "kinžal" (bodež) i hipersoničnu jedrilicu "avangarda".

- "Kinžal" je već isporučen ruskoj vojsci, a ministar odbrane Sergej Šojgu najavio je da će "avangarda" ući u vojnu službu naredne godine - naglasio je ruski lider. Prema njegovim rečima, ti novi oružani sistemi nateraće one koji su navikli na militarističku i agresivnu retoriku da dobro razmisle.

- Rusija će se posebno fokusirati na to da opremi armiju oružjem koje je sposobno da efektivno izbegne sve protivraketne sisteme odbrane, poput "avangarde". Moramo pojačati napore kako bismo što pre mogli da pređemo na to moderno oružje, koje ima napredne sposobnosti - rekao je Putin. Ruski predsednik se osvrnuo i na najavu SAD da će izaći iz Sporazuma o nuklearnim snagama srednjeg dometa (INF), potpisanog još 1987.

- U slučaju da Amerika obori sporazum, moraćemo da preduzmemo dodatne mere da osnažimo našu bezbednost. Rusija bi vrlo lako mogla da napravi projektile kratkog i srednjeg dometa koji se lansiraju sa zemlje, a koji su sporazumom INF zabranjeni - upozorio je Putin.

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading