Putin: Nadam se da će naše oružje navesti neke da se zamisle

Autor: Tanjug, Republika

Svet

18.12.2018

13:20

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Rusije Vladimir Putin danas je kazao da se nada da će napredno rusko oružje koje će zemlji osigurati bezbednost za decenije koje dolaze, naterati one koji su naviknuti na "militarističku retoriku" da se zamisle.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Vladimir Putin

- Ozbiljan napredak je napravljen u razvoju naprednog naoružanja, o kojem sam govorio 1. marta ove godine pred parlamentom. Nadam se da će naši najnoviji sistemi naterati one koji su se navikli na militarističku i agresivnu retoriku da razmisle - kazao je Putin na proširenom sastanku ministarstva odbrane.

On je takođe upozorio da bi povlačenje SAD iz Sporazuma o nuklearnim snagama srednjeg dometa (INF) moglo da uništi sistem kontrole naoružanja.


- Saopštenje SAD o povlačenju iz sporazuma INF budi ozbiljnu zabrinutost. Taj korak mogao bi da ima veoma negativne posledice i primetno će oslabiti regionalnu i globalnu bezbednost. U perspektivi, to zapravo može da znači degradaciju pa čak i uništenje cele arhitekture kontrole naoružanja i neproliferacije oružja za masovnu destrukciju - rekao je Putin.

On je, međutim, istakao da ništa ne sprečava razmatranje modernizacije sporazuma INF sa drugim državama ili rad na novom sporazumu o oružju u toj sferi.

- Da, zaista, postoje određene kompleksnosti u vezi sa ovim sporazumom i druge zemlje koje poseduju projektile kratkog ili srednjeg dometa ne učestvuju u njemu. Ali ništa ne sprečava pokretanje pregovora o njihovom pristupanju postojećem sporazumu ili pokretanje diskusije o parametnima nekog novog sporazuma - kazao je ruski predsednik.

On je kazao da su se oružane snage Rusije tokom 2018. godine razvijale na uravnotežen i planiran način i da je nuklearna trijada Rusije znatno ojačala.


- Sve vrste i rodovi vojski razvijali su se uravnoteženo i obogaćeni su najsavremenojim oružjem i vojnom tehnologijom, u skladu sa planom i novim državnim programom naoružanja. Nuklearna trijada koja igra glavnu ulogu u održavanju globalne jednakosti, očigledno je postala jača - rekao je Putin.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading