Makron im kriv za terorizam!

Autor:

Svet

13.12.2018

21:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Besni francuski demonstranti okupljeni oko pokreta Žuti prsluci, koji već mesec dana organizuju antivladina okupljanja širom zemlje, otvoreno su optužili predsednika Emanuela Makrona i njegove ljude da stoje iza krvoprolića u Strazburu u utorak, kada je Šerif Šekat (29) izrešetao troje ljudi na božićnom trgu, a ranio devetoro.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
TRAŽI NAPADAČA: Emanuel Makron

Žuti prsluci, naime, veruju kako je najnoviji napad u njihovoj zemlji osmišljen kako bi se zaustavili dalji protesti, već uveliko najavljeni i za ovu subotu, ali i da bi Makron imao opravdanje da na ulice izvede vojsku i pripadnike specijalnih jedinica. To bi, kako organizatori protesta tvrde, umnogome otežalo nove masovne marševe građana, te je Makron osmislio napad kao izgovor da oružanim sredstvima predupredi "pravu revoluciju". Tu teoriju zavere juče je vlada u Parizu oštro demantovala, međutim, Žuti prsluci i dalje tvrde da je i sama činjenica da je Šekat misteriozno uspeo da utekne na stotinama policajaca dovoljna potvrda da tu nije sve sasvim u redu.

- Da li stvarno mislite da bi neki lik izveo teroristički napad na mestu gde je bilo samo nekoliko ljudi. Pa, ljudi, on bi otišao na Jelisejska polja i razneo na desetine nas - rekao je na svom internet-kanalu kontroverzni Maksim Nikol zvani Flaj Rajder, koji se smatra jednim od najkontroverznijih organizatora pokreta Žuti prsluci.

Foto: youtube.com/dobrudjabg.com
Šerif Šekat

Maksim Nikol: Da li stvarno mislite da bi neki lik izveo teroristički napad na mestu gde je bilo samo nekoliko ljudi

S njim se pojedini članovi nisu složili, navodeći da Makron možda nije organizator napada, ali da će možda iskoristiti novi tragični događaj u Francuskoj da izvuče korist za sebe i skrene pažnju sa zahteva protesta.

Poginuo i šesti demonstrant u Francuskoj

Francuske vlasti saopštile su juče da je preminuo još jedan pripadnik pokreta Žutih prsluka, šesti po redu, a nakon što ga je udario kamion prilikom blokade puta u blizini južnog grada Avinjona. Strahuje se da bi to dodatno moglo da izazove gnev ionako besnih organizatora nemira koji se organizuju već mesec dana.

- Mi ćemo nastaviti s demonstracijama. Ovo jeste tužan trenutak za našu zemlju, žao nam je poginulih, ali nastavljamo borbu - najavili su demonstranti na stranici "Act V".

Foto: Tanjug/AP
Činjenice
4 najsumnjivije tačke u vezi sa napadom na božićni sajam
- RANJEN, A USPEO DA POBEGNE članovi pokreta Žutih prsluka naveli su na Fejsbuku da im je najsumnjivije što je ubica Šerif Šekat ranjen u okršaju s policijom, a ipak je uspeo da pobegne iako ga je, pritom, tražilo više od 600 policajaca i specijalaca
- ZA NEMCE ON NIJE TERORISTA Šerif Šekat, koji ima kriminalni dosije i u Nemačkoj, u toj zemlji nije zaveden kao osoba povezana sa ekstremističkim organizacijama, što je podstaklo teoretičare zavera da posumnjaju u verziju francuskih vlasti da on ipak jeste terorista
- GREŠKOM UPOZORILI NA NAPAD prefektura Donja Rajna u Francuskoj izdala je na Tviteru upozorenje na mogući napad u 11.47, samo nekoliko sati pre nego što se on stvarno dogodio (u 19.50), što je podstaklo pripadnike Žutih prsluka da posumnjaju da je vlada znala šta se sprema

Inače, juče se u potragu za Šekatom, kako je saopštio zvanični Pariz, uključilo ukupno 720 policajaca, ali se strahuje da je on pobegao u Nemačku.

I Kolindi se sprema revolucija

Protesti Žutih prsluka u Francuskoj, koji traju duže od mesec dana, podstakli su i ostale da ih kopiraju, pa se sada slična okupljanja socijalno nezadovoljnih najavljuju i u Hrvatskoj. Tako je na Fejsbuku otvorena grupa "Žuti prsluci Hrvatska", kojoj se već priključilo oko 10.000 ljudi, a koju je osnovala vanparlamentarna stranka Slobodna Hrvatska. Protesti na kojima će se od predsednice Kolinde Grabar Kitarović tražiti mnoge promene najavljeni su već za subotu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading