Nova prljava igra Zapada: Sad krive Putina za proteste "Žutih prsluka" u Francuskoj

Autor: informer.rs, Republika

Svet

11.12.2018

22:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Francuske vlasti pokušavaju da optuže ruskog predsednika Vladimira Putina za nerede, koji četiri vikenda zaredom potresaju celu zemlju.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Vladimir Putin

Generalni sekretarijat za nacionalnu odbranu i bezbednost pokrenuo je istragu o mogućem ruskom mešanju u proteste takozvanih žutih prsluka nakon nagađanja zapadnih medija o tome i optužbi Ukrajine da je Moskva kriva za haos. 

Ministar spoljnih poslova Francuske Žan-Iv le Drijan rekao je da je čuo glasine i pročitao medijske izveštaje o tome da demonstrante finansira i potpiruje Kremlj.

- Zbog toga je generalni sekretarijat i pokrenuo istragu. Videćemo kakvi će rezultati biti. Ne želim ni o čemu da sudim dok ne vidim činjenice - naveo je Le Drijan.

 

 

On je to saopštio nakon što je britanski "Tajms" u subotu objavio da je Moskva umešana u proteste u Francuskoj.

- Stotine naloga povezanih sa Rusijom otvoreno je na Tviteru. Preko njih se potpiruju neredi tako što se objavljuju fotografije povređenih demonstranata i retvituju postovi povezani sa neredima - napisao je "Tajms", pozivajući se na analizu firme za sajber-bezbednost "Nju nolidž".

Osim toga, i Ukrajina je optužila Rusiju za umešanost u nerede u Francuskoj, navodeći kao dokaz fotografiju sa protesta na kojoj dva demonstranta drže zastavu Donjecke Narodne Republike. 

- Radikalni elementi u Francuskoj dejstvuju pod rukovodstvom pripadnika ruske Federalne službe bezbednosti (FSB) i Glavne uprave Generalštaba oružanih snaga Rusije (GRU) - tvrdi šef ukrajinske službe bezbednosti (SBU) Vasilij Gricak.

Kremlj: Čista kleveta

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov odbacio je juče optužbe da je Rusija umešana u proteste u Francuskoj, nazvavši ih klevetom.
- Ono što se dešava u Francuskoj, smatramo isključivo njihovim unutrašnjim pitanjem. Rusija se ne meša u unutrašnja pitanja drugih država, uključujući Francusku. Svaka izjava o umešanosti Rusije nije ništa drugo osim klevete - rekao je Peskov.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading