Merkelova dobila naslednicu na čelu CDU: AKK izabrana za šeficu stranke

Autor: Tanjug

Svet

07.12.2018

16:44

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dosadašnja generalna sekretarka vladajuće Demohrišćanske unije Nemačke (CDU), Anegret Kramp-Karenbauer, nasledila je nemačku kancelarku Angelu Merkel na mesto lidera stranke, i biće kandidat za mesto kancelara na narednim parlamentarnim izborima.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Kramp-Kerenbauer i Merkelova

Kramp-Kerenbauer je na stranačkom skupu u Hamburgu izabrana većinom glasova delegata.

Merkelova je lider CDU i kancelar Nemačke od 2005. godine, a u oktobru je objavila da napušta poziciju lidera stranke i da ne planira ponovo da se kandiduje za kancelara.

Tri kruga glasanja

Za izbor novog lidera CDU bila su potrebna tri kruga glasanja, a pored Kramp-Karenbauer kandidati su bili Fridrih Merc, koji je ovu stranku već jednom vodio Merc od 2000. do 2002. godine, kada ga je Merkel "zbacila" sa te pozicije, te i Jens Špan, kritičar Merkelove koji je u martu postao nemački ministar zdravlja.

U drugom krugu glasanja Kramp-Karenbauer pobedila je sa 517 glasova, a Merc je dobio 482 glasa.

U prvom krugu Kramp-Karenbauer već je osvojila najveći broj glasova, i to 450 od 999 predatih.

Njen protivkandidat Merc je osvojio 392, a treći kandidat, koji je ispao u prvom krugu, Jens Špan dobio je svega 157 glasova.

Izbor Kramp-Karenbauer pozdravljen je dugim, glasnim aplauzom prisutnih delegata.

 

 

U svom obraćanju delegatima, pre glasanja, Kramp-Karenbauer je pozvala stranku na više hrabrosti i samopouzdanja za izazove u budućnosti.

CDU, prema njenim rečima, mora imati više hrabrosti i manje da „trčkara za onima koji kukaju“, te treba hrabro i da korača kursom budućnosti.

Takođe je istakla da CDU mora da se angažuje i u oblasti digitalizacije, da se zalaže za snažnu i doslednu državu, te preuzme odgovornost za opšte dobro.

CDU mora da razvija ideje koje bi fascinirale ljude i iz toga crpi snagu, a ne zato što napada političke protivnike, naglasila je ona.

Kramp-Karenbauer, poznata i po nadimku AKK, kao saveznica Merkelove za koju se smatra da je najbliža centrističkim stavovima kancelarke.

Vodila državu Sarland

Nedavno je 56-godišnja Karenbauerova pokušala pažljivo da napravi razliku između sebe i Merkelove bez toga da joj uskrati poziciju, rekavši da je imala "vrlo živahne razgovore" sa kancelarkom o raznim temama.

Iskustvo je stekla vodeći regionalnu vladu u saveznoj nemačkoj državi Sarland.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading