BOMBA! Putin uključuje Srbiju u veliki savez: Beogradu niko neće smeti ništa!

Autor: Republika

Svet

07.12.2018

07:52

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da očekuje da će pregovori Evroazijske ekonomske unije (EEU) sa Srbijom o Sporazumu o trgovinskim preferencijalima uskoro biti završeni.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Vladimir Putin

Očekujemo da će pregovori o sporazumima o preferencijalnoj trgovini sa Singapurom, Izraelom, Srbijom, i u budućnosti sa Indijom i Egiptom, uskoro biti završeni, rekao je Putin na zasedanju Vrhovnog Evroazijskog ekonomskog saveta, prenosi ruska agencija Tass. Putin je, govoreći o članicama EEU tokom sastanka Vrhovnog Evroazijskog ekonomskog veća, naveo da bi one trebalo da razmotre ideju kreiranja zajedničke platne infrastrukure, što bi, kako je naglasio, poboljšalo stabilnost nacionalnih platnih sistema i omogućilo im da budu manje zavisne od dolara i drugih stranih valuta.

- To u strogom smislu znači podizanje ekonomskog suvereniteta - dodao je on. Putin smatra da je "važno osigurati da se jačanje koordinacije između država članica EAEU o monetarnoj i finansijskoj politici".

- Ruska strana takođe sugeriše da bi pitanja olakšavanja putovanja građana trebalo staviti na dnevni red integracije, trebalo bi uspostaviti tesnu saradnju u oblasti zdravstva, obrazovanja, turizma, sporta i kulture - naglasio je on.

Putin je posebno istakao širenje eksternih veza Evroazijske ekonomske unije, dodajući da je u maju potpisan sporazum o međunarodnim ugovorima između EAEU-a i trećih zemalja i globalnih organizacija. Predsednik je takođe spomenuo zaključene memorandume o saradnji EAEU-a sa CIS-om i ASEAN-om, koji je nazvao "korakom ka implementaciji velikog Evroazijskog partnerstva".

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading