(VIDEO) Ovo je Putinov ubica dronova, projektila i letelica: "Peresvet" je novi ponos ruske vojske

Autor: blic.rs, Republika

Svet

05.12.2018

19:36

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Rusko ministarstvo odbrane je saopštilo da je vojska Rusije počela da koristi nova laserska oružja, jedno od sistema koje je Vladimir Putin predstavio u martu kao oružje nove generacije. Laserski sistem "Peresvet" ušao je u potrebu 1. decembra, navelo je ministarstvo.

RepublikaFoto: youtube.com/ BEST TECH
Oružje budućnosti: Laserski sistem "Peresvet"

Rusko vojno osoblje koje će upravljati ovim sistemima prošlo je specijalni trening u Možajski vojno svemirskoj akademiji u Sankt Peterburgu.

- Kao borbene jedinice trenirane za korišćenje ovog naprednog oružja, oni su naučili i vežbali kako da ga postave i spreme za korišćenje - navodi TASS saopštenje Ministarstva.

Laserski sistem je nazvan po Peresvetu, pravoslavnom monahu borcu iz 14. veka, koji je je poginuo u borbi protiv tatarskog šampiona u bici čime je počela bitka kod Kulikova.

Kako piše "Blumberg", iako su tehničke specifikacije ovog oružja tajne, vojni stručnjaci kažu da ono može da se iskoristi protiv dronova, projektila i letelica.

Ova vest je došla usred rastućih tenzija između SAD i Rusije.

Danas je šef ruskog generalštaba Valerij Gersimov rekao da će se ako SAD povuku iz Sporazuma o uništavanju raketa kratkog i srednjeg dometa (INF) i postave svoje projektile u države u Evropi, Rusija na to odgovoriti.

- Kao vojni profesionalci, treba da shvatite da meta odgovora Rusije neće biti teritorija SAD, nego zemlje u kojima su postavljeni američki sistemi srednjeg i kratkog dometa - rekao je Gerasimov u obraćanju stranim vojnim atašeima.

Njegova izjava je usledila nakon što je državni sekretar SAD, Majk Pompeo u Briselu rekao da će SAD prestati da se pridržavaju nuklearnog sporazuma starog nekoliko decenija u roku od 60 dana, ukoliko se Rusija ne usaglasi sa istim.

- SAD danas objavljuje da je Rusija materijalno prekršila INF zbog čega ćemo suspendovati naše obaveze kao pravni lek na 60 dana - rekao je Pomeo na konferenciji u sedištu NATO.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading