(VIDEO) U grob odneo i tajnu ubistva Kenedija?! Sahranjen Buš, čovek kog su smatrali egzekutorom bivšeg šefa SAD

Autor:

Svet

05.12.2018

19:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Džordž Herbert Voker Buš, po mišljenju mnogih poslednji ozbiljni šef SAD, koji je preminuo prošlog petka u 94. godini, odneo je u grob tajnu smrti svog čuvenog prethodnika Džona Kenedija jer, sudeći prema mnogobrojnim teorijama, upravo je Buš davne 1963. u Dalasu organizovao jedan od najmisterioznijih atentata u istoriji.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Džordž Buš mlađi se oprašta od oca

Osim teoretičara zavera, to tvrde i mnogi drugi američki izvori, među kojima je najpoznatija knjiga "Familija tajni" Rusa Bejkera.

 

U njoj je navedeno da je Buš stariji kao pripadnik CIA bio u Dalasu kobnog dana, a da kasnije tokom svedočenja nije mogao da se seti gde je tačno bio u vreme Kenedijevog ubistva. Slična saznanja izneo je i nekadašnji direktor FBI Džej Edgar Huver, koji je u izveštaju o atentatu spomenuo izvesnog Džordža Buša kao jednog od mladih agenata CIA potencijalno odgovornih za ubistvo.

 

RepublikaFoto: Tanjug/AP

Buš je, međutim, godinama tvrdio da u izveštaju nije reč o njemu jer je on zvanično počeo da radi za CIA tek nakon Kenedijeve smrti. Takva objašnjenja ipak nisu zadovoljila one koji veruju da je on dugo vremena bio tajni agent, a da je smaknuće Kenedija za njega bila svojevrsna inicijacija u više redove obaveštajaca, koju je on uspešno izvršio.

Pojedine teorije govore i da je Buš možda i lično ispalio smrtonosni hitac u predsednika, da bi nakon toga kao žrtveni jarac bio poturen Li Harvi Osvald. U sklopu tih spekulacija, takođe se navodi da je on ubijen pre suđenja kako se ne bi otkrila prava pozadina atentata.

 

RepublikaFoto: Tanjug/AP

Možda najopsežniji izveštaj o potencijalnoj umešanosti Buša u atentat nalazi se u dokumentarnom filmu "Dark Legacy" (Mračno nasleđe). I u njemu se potvrđuju ranije iznete sumnje o Bušu, čiji je otac Preskot bio uticajni bankar i jedan od najmoćnijih ljudi u istoriji SAD.

 

Ipak, navodi o Bušovoj ulozi o ubistvu Kenedija nikada nisu dokazani, ali njegov kasniji politički život, tokom kojeg je bio na svim ključnim pozicijama u američkoj administraciji, govori da je još u mladosti zadužio određene krugove moći koji su mu se kasnije odužili brojnim nameštenjima.

 

Buš je sahranjen u Vašingtonu uz najviše državni počasti.

Od tajnog društva do šefa CIA i predsednika

RepublikaFoto: Tanjug/AP

 

- Buš stariji diplomirao je na Filips univerzitetu iz Masačusetsa
- tokom Drugog svetskog rata bio je mornarički pilot
- potom je završio jedan od najprestižnijih univerziteta u SAD Jejl u Nju Hejvenu
- u vreme studija je, baš kao i ranije njegov otac, a kasnije sin, bio član tajnog društva Lobanje i kosti na Jejlu
- bio je član kongresa od 1963. do 1980, a obavljao je i funkciju ambasadora SAD u UN od 1971. do 1973.
- funkciju direktora CIA obavljao je od 1976. do 1977, a potpredsednik SAD u Reganovoj administraciji bio je od 1981. do 1989.
- za 41. predsednika izabran je 1989.
- bio je ključni igrač za slom SSSR i nagovestio krvavi raspad Jugoslavije
- ima šestoro dece i bio je oženjen Barbarom Buš, koja je umrla pola godine pre njega

 

Sahranjen uz posebne čarape

Džordž Buš stariji bio je poznat po svojim neobičnim čarapama, među kojima su čak bile i one sa njegovim likom, ali i sa likom Bila Klintona. Zbog toga je, po sopstvenoj želji, sahranjen s čarapama sa motivima avijacije, kojoj je služio tokom rata.

Misterija veka

 

- ZVANIČNA VERZIJA Kenedija je ubio Li Harvi Osvald, kog je, dok ga je policija vodila do zatvora, usmrtio vlasnik noćnog kluba Džek Rubi, povezivan s mafijom
- KRIV OTAC SENATORA TEDA KRUZA Donald Tramp je tvrdio da je Kenedija ubio Rafael Kruz, otac njegovog ljutog protivnika Teda Kruza. Naime, Rafael se navodno video sa optuženim ubicom Osvaldom nekoliko dana pre Kenedijevog ubistva
- ODGOVORNA CIA Agencija je oduvek bila glavni osumnjičeni u slučaju ubistva Kenedija, koja je u njemu videla prepreku za razbuktavanje konflikta u Vijetnamu
- ODGOVORNA MAFIJA Kenedi je tesno sarađivao s bratom Robertom, koji je bio glavni američki tužilac, te se tako zamerio mnogim kriminalnim krugovima

- MERILINKA Veruje se da je ubistvo inicirano zbog Kenedijeve afere sa seks-bombom Merilin Monrom

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading