Ukrajina priča jedno, Rusija drugo! Kerčki moreuz je opet plovan, a evo ko je zaslužan za to

Autor: novosti.rs, Republika

Svet

05.12.2018

06:55

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kijev je u utorak saopštio da je saobraćaj iz ukrajinskih luka u Azovskom moru obnovljen, i da se trgovački brodovi opet kreću Kerčkim moreuzom. I dok Ukrajina tvrdi da je to rezultat "strogog međunarodnog odgovora" na rusku akciju, Moskva insistira da nikada nije ni sprečavala brodove da prolaze kroz Kerčki moreuz.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto ilustracija

U utorak je Porošenko naredio ministru pravde Pavelu Petrenku da spremi tužbu protiv Rusije zbog incidenta u Kerčkom moreuzu, saopšteno je iz Porošenkovog kabineta.

Istovremeno sa najavama predsednika Ukrajine Petra Porošenka da će rezervisti morati da se pripreme za odbranu zemlje od ruske agresije, sve više raste nezadovoljstvo naroda, jer su im radijatori hladni, a zbog pada standarda mnogi su prisiljeni da kupuju staru odeću.

Stanovi su hladni, jer toplane duguju "Naftogazu" novac za već potrošeni gas. Nestašica para je razlog što na vreme nije napravljen remont toplotne mreže. A kotlarnice i cevovodi odavno nisu dovedeni u red.

Energetičari se unapred pravdaju da će havarija na toplotnim stanicama i mrežama ove godine biti veća nego ranije. Gradonačelnik Kijeva, bivši bokserski šampion Vitalij Kličko, savetuje sugrađanima da kupuju bojlere i organizuju sebi grejanje i ne čekaju da to bude rešeno na nivou delova grada.

Ukrajinska vlada je od prvog oktobra povisila cene gasa za 23,5 odsto. Naravno da je automatski porasla i cena grejanja. "Kijevteploenergo" je od prvog decembra u Kijevu poskupeo grejanje za 32 odsto u odnosu na prošlu godinu.

Može se dogoditi da uskoro Kijev ima problema i sa pitkom vodom, jer su vodovodne cevi prilično dotrajale. Stručnjaci kažu da za zamenu vodovodnih cevi u Ukrajini treba oko 40 milijardi dolara, a u državnom budžetu je za 2019. za program "Voda za piće Ukrajine" predviđeno samo tri milijarde grivni. Glavni deo ukrajinskog državnog budžeta će biti potrošen za vraćanje dugova.

Činovnici MMF insistiraju na tome da se cena gasu rapidno podigne, što će samo da izazove novu buru nezadovoljstva ionako ogorčenih građana.

Da je zavladala besparica dokaz je to što građani Ukrajine sve više kupuju staru odeću. Minule godine Ukrajina je uvezla 130.000 tona nošenih stvari. Statističari objašnjavaju da je to oko 54 odsto od ukupnog uvoza proizvoda lake industrije.

Taj podatak je u utorak saopštila Asocijacija preduzetnika lake industrije Ukrajine. Po uvozu nošene odeće Ukrajina se nalazi na trećem mestu na svetu, posle Pakistana i Malezije.

U Kijevu se teše da su među velikim kupcima takve robe i Rusija, Kamerun, Gvatemala, Kenija, Indija i Tunis.

Naravno da sve to akumulira gnev građana pa nije ni čudno što je rejting predsednika milijardera Petra Porošenka sve niži, mada on pokušava da ga podigne ratnohuškačkom retorikom.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading