Zaev traži novo ime za Makedoniju

Autor: Sputnjik

Svet

03.08.2017

12:46 >> 07:26

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Iza kulisa Samita lidera Jadranske povelje u Podgorici, premijer Makedonije sa delegacijom SAD dogovorio je novo ime za Makedoniju kako bi što pre ušli u NATO. Kako piše “Sputnjik” Zoran Zaev je od Amerikanaca zatražio i podršku za sprovođenje referenduma o promeni imena jer se boji nemira.

RepublikaFoto: Tanjug
Tekst potpisa

Makedonski premijer Zoran Zaev predstavio je juče na Samitu u Podgorici iza zatvorenih vrata potpredsedniku Amerike Majklu Pensu plan za promenu imena Makedonije, saznaje Sputnjik iz izvora bliskoj makedonskoj delegaciji.

Zaev je pred Pensa izneo nekoliko predloga za novo ime Makedonije, pa bi Republika Makedonije ubuduće mogla bi da se zove „Gornja Makedonija“, „Severna Makedonija“, ili „Republika Makedonija (Skoplje)“. 


Kako se saznaje, Pens je Zaeva obavestio da su Grci, koji su do sada Makedoniju zbog tog imena blokirali i na putu ka EU i na putu ka NATO-u, saglasni sa ponuđenim predlozima. Zaev je, piše “Sputnjik”, od Pensa zatražio pomoć za realizaciju tog plana jer su građani Makedonije decidno protiv promena imena države, iako je u međunarodnom sistemu Republika Makedonija priznata pod imenom Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija (BJRM). 

Aleksandar Mitevski iz Centra za istraživanje i analizu iz Skoplja za Sputnjik kaže da se ova vest pročula i po Makedoniji, ali nije bio u mogućnosti ni da je potvrdi, ni da je demantuje. 

„Ne bih se iznenadio da je ovo istina jer se ova priča uklapa u Program reformi koji je Zaev najavio, a koji se već sprovodi. Reforme nazvane ’3-6-9‘ su prvi korak za ozbiljno probijanje Makedonije prema punopravnom članstvu u evroatlantske integracije. Prvi deo te reforme u trajanju od tri meseca odnosi se upravo na promenu imena države Makedonije, o čemu je Zaev već govorio sa liderima regiona, od Edija Rame, pa do Denisa Zvizdića, tražeći podršku. Da se stvari kreću u tom pravcu govori i nedavno potpisan sporazum o normalizaciji odnosa sa Bugarskom, koja takođe do sada nije priznavala Makedoniji pod njenim ustavnim imenom — Republika Makedonija“, kaže on 

On podseća da je za promenu imena države potrebna i promena Ustava, što podrazumeva dvotrećinsku podršku u Sobranju. Zaev je, podseća Mitevski, najavio da će pitanje promene imena staviti na referendum, na šta se u Makedoniji ne gleda blagonaklono, „jer imamo loša iskustva sa takvim načinom iskazivanja ’demokratije‘“. 

„Ako bi referendum bio održan po svim pravilima i bez malverzacija sasvim sigurno ne bi prošao. Problem je u tome što je gotovo izvesno da bi sa referendumom bilo malverzacija“, tvrdi Mitevski. 

Zaev je u Podgorici otvoreno rekao da od Amerike očekuje pomoć u rešavanju svih problema kako bi se Makedonija što pre našla u EU i NATO-u. 

Makedonski premijer je o toj temi nedavno u Trstu razgovarao sa premijerom Albanije Edijem Ramom, koji je predložio da se Makedonija ubuduće zove „Gornja Makedonija“, jer kako je naveo Albanci iz Albanije, većina njih, kada govore o Makedoniji kažu „gornja“. 

Makedonija već deset godina ne može da uđe ni u NATO ni u EU jer Atina traži da Makedonija promeni ime, smatrajući da je ta odrednica pripada Grčkoj. 

Pritisak na Makedoniju da promeni ime je tako jak da su odražava na sve sfere života, pa i na sport. Tako je juče ženska kadetska rukometna reprezentacija Grčke izbačena sa Evropskog prvenstva u Skoplju nakon što su grčke igračice napustile teren u 32 sekundi utakmice protiv Makedonije, nezadovoljne što je na trenerkama domaćih igrača umesto BJRM pisalo — Makedonija. 

Evropska rukometna federacija (EHF) kaznila je grčki savez i dodatno sa 25.000 evra. Mlade grčke rukometašice prvo nisu htele da počnu utakmicu protiv Makedonki, ali su nakon ubeđivanja predstavnika EHF-a izašle na teren, da bi ih rukovodstvo njihovog saveza odmah potom povuklo sa terena.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading