Počelo je: Porošenko strahuje od TOTALNOG RATA s Rusijom!

Autor: Agencije

Svet

28.11.2018

08:32

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U 10 pograničnih oblasti u Ukrajini jutros je u 9 časova po lokalnom vremenu stupilo na snagu ratno stanje koje će trajati 30 dana, a ukrajinski predsednik Petro Porošenko upozorava na mogućnost rata sa Rusijom.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Ukrajinski vojnik

Predsednik Ukrajine Petar Porošenko izjavio je da je Rusija drastično povećala vojno prisustvo na granici s Ukrajinom i naveo da njegovoj zemlji preti "totalni rat" s Moskvom.

Ratno stanje je na osnovu odluke parlamenta u Kijevu stupilo u 10 od 27 ukrajinskih regiona koji se smatraju najpodložnijim eventualnom ruskom napadu i trajaće do 27. decembra.

- Broj tenkova u bazama duž granice je utrostručen. Broj vojnih jedinica raspoređenih duž grnaice je drastično povećan", rekao je sinoć Porošenko na televiziji, ne precizirajući pritom u kom periodu je do toga došlo. On je takođe, pozivajući se na obaveštajne podatke, naveo da je povećan broj ruskih ratnih brodova u Azovskom moru kao i da je ruska vojska pojačala prisustvo na Krimu.

Prema njegovim rečima, od 2014. se na Krimu "utrostručio broj vojnika, upetostručio broj oklopnih vozila i skoro udesetostručila količina artiljerije".

- Ne želim da neko pomisli da su ovo dečje igre. Ukrajina se suočava s pretnjom totalnog rata protiv Rusije - naveo je on.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Porošenko u strahu od totalnog rata

Porošenko je izjavio i da je u nedelju, posle zaplene tri ukrajinska broda, pokušao da pozove ruskog predsednika Vladimira Putina ali da nije bilo odgovora.

- Iste noći sam zahtevao razgovor s ruskim predsednikom Putinom. Nisam dobio odgovor. Zato sam morao da od (nemačke kancelarke) Angele Merkel zatražim da razgovara s Putinom o incidentu - naveo je ukrajinski predsednik.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading