(VIDEO) Analitičari upozoravaju, brojke potvrđuju: U vojnom sukobu sa Moskvom Kijev nema šta da traži

Autor: mediji, Republika

Svet

25.11.2018

22:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Tenzije između Moskve i Kijeva se ne stišavaju. Pres-služba krimske pogranične uprave FSB saopštila da su tri broda ukrajinske mornarice presekla državnu granicu Rusije. S druge strane, ukrajinsko Ministarstvo odbrane je saopštilo da je sa ruskog broda ispaljena raketa prema grupi ukrajinskih brodova u Kerčkom prolazu.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

Pojedini vojni analitičari su ocenili da se radi o incidentu koji može da lako da kuilminira u veći sukob.

Nezvanične procene same posledice eskalacije tenzija između Rusije i Ukrajine se nižu, a stručnjaci podsećaju na odnos snaga dve države kada je vojna moć u pitanju.

Statistika je neumoljiva i ona je na strani Rusije.

Rusija je već godinama u nazad na drugom mestu po jačini oružanih snaga u svetu dok se Ukrajina nalazi oko 30. mesta.

Ono čime Moskva raspolaže, Kijev može samo da sanja, kaže jedan neimenovani zapadni vojni analitičar i dodaje da je moć Putinove vojske strah i trepet za sve one koji bi i pomislili da ugroze Rusiju.

Jedan od vojnih stručnjaka navodi da su mu neki ruski oficiri rekli da nikada neće dozvoliti da se neko igra sa njihovom državom.

Ipak pojedini ističu dobru obučenost i opremljenost ukrajinske vojske.

 

 

Evo kako to izgleda u brojkama: 

Rusija ima armadu od preko 20.000 tenkova, više od 500 borbenih helikoptera, jedan nosač aviona, više od 60 podmornica, 13 razarača i više od 800 lovaca.

S druge strane Ukrajina ima 39 lovaca, nešto više od 2.000 tenkova, dok u mornarici nema nijedan razarač niti nosač aviona.

Kijev u aktivnom vojnom sastavu ima nešto više oko 200.000 ljudi, dok se rezervni sastav procenju ne milion ljudi.

Rusija može da računa na više od 700.000 hiljada aktivnih vojnih pripadnika dok rezervne snage broje više od 2.500.000 ljudi.

I na kraju, ali možda i najbitnije Rusija ima jedno od najmoćnijih ako ne i najmoćnije nuklearno naoružanje na svetu. Njeni sistemi na tom polju se usavršavaju skoro svake godine i u tom domenu Moskvi nema premca.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading