Evropska unija odobrila Bregzit

Autor: Tanjug, Republika

Svet

25.11.2018

10:06 >> 10:04

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Evropski lideri odobrili su sporazum o izlasku Velike Britanije iz Evropske unije tokom vanrednog samita u Briselu.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

Nakon manje od sat vremena diskusije na vanrednom samitu u Briselu, 27 lidera je podržalo Bregzit, prenosi BBC.

Sada sporazum može da bude usvojen ili odbijen, od strane britanskih poslanika, prenosi RT njuz.

Dogovor Londona i Madrida oko Gibraltara uklonio je jednu od poslednjih prepreka na putu uređenog izlaska Ujedinjenog Kraljevstva iz EU omogućivši da Sporazum o povlačenju postignut na nivou pregovarača i politička Deklaracija o budućim odnosima budu podržani od strane EU.



- Nije lako gledati UK kako odlazi iz EU. Za mene je ovo tužan trenutak. Učinili smo sve kako bi ovaj tzv. razvod bio što bezbolniji, ali rezvodi nikad nisu bezbolni - izjavio je predsednik Evropske komisje Žan Klod Junker dolazeći na samit.

On je pozvao i britanski parlament da ratifikuje postignuti sporazum, ocenivši da je u pitanju ”najbolji mogući dogovor za Britaniju”, ali i ističući da EU neće menjati svoje fundamentalne pozicije. 

Glavni pregovarač EU za Bregzit Mišel Barnije zadovoljan je postignutim sporazumom s Londonom kao i pokazanim jedinstvom 27 članica Unije tokom pregovora.

- Sada je vreme da se preuzme odgovornost. Ovaj dogovor je neophodan kako bi se izgradilo poverenje i buduće partnerstvo. EU i UK će ostati prijatelji i partneri - poručio je Barnije.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Tereza Mej

Predsednik Evropskog parlamenta Antonio Tajani je dolazeći na vanredni samit o Bregzitu izjavio da je optimista i da je ”na stolu dobar dogovor kako za EU tako i za UK”.

- Mislim da imamo dobar dogovor za EU i UK. Sada treba gledati u budućnost. UK će napustiti EU, ali će ostati evropska zemlja. Treba zajedno da radimo sada na dobrim odnosima posle Bregzita - poručio je Tajani.

On je za decembar najavio rezoluciju Evropskog parlamenta o Bregzitu i pozvao britanski parlament da sarađuje po pitanju usvajanja Sporazuma o povlačenju Velike Britanije iz EU.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading