NOVA PROGNOZA IZ SAD: Balkan rastura EU, potpomažu Rusija i Turska

Autor: Tanjug, Republika

Svet

01.08.2017

19:54

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Veoma je verovatno da bi naredna kriza u Evropi mogla da se dogodi na Balkanu, pod uticajem Rusije i Turske, prognozira američki Volstrit džornal. List pokazuje zabrinutost da bi, ako do toga dođe, Evropska unija mogla da bude uzdrmana iz temelja.

RepublikaFoto: pixabay.com
Ako eksplodira "balkansko bure baruta", ne osta ništa od Evrope

Razrađujući dalje ovu tezu, američki list smatra verovatnim da bi "Rusija i Turska ohrabrile svoje zastupnike na Balkanu, Srbiju i Albaniju, da im pomognu u prekrajanju regionalnih granica".

List navodi da se Rusija i Turska smatraju "ključnim akterima" u tom delu Evrope i "glavnim uzrocima potencijalnih kriza".

Ne pozivajući se na bilo kakve relevatne izvore ili eksperte, Volstrit džornal dalje spekuliše da bi srpska vlada mogla, uz rusku podršku, da "anektira delove Bosne naseljene Srbima", a da bi Turska mogla da pomogne Albaniji da "anektira Kosovo na ist način na koji bi Srbija to mogla da uradi u Bosni".

Problem: Kako se dogovoriti oko granica?

Ipak, list priznaje da je malo verovatno da će se takav scenario i dogoditi, jer bi, navodi, "bilo teško za te dve zemlje da se dogovore oko novih granica".

U nastavku, "Volstrit džurnal", kako prenosi "Juropijen vestern Balkans", upozorava da bi Zapad trebalo da bude zabrinut zbog turskog uticaja na Balkanu imajući u vidu da Turska sve bliže sarađuje sa Rusijom, iako je "na papiru" članica NATO.

Istovremeno, Volstrit džornal konstatuje i da bi "svaka balkanska zemlja radije bila deo EU, nego saveznica Rusije ili Turske".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading