Vojska Crne Gore ponovo će imati regrute!

Autor: Tanjug

Svet

16.11.2018

10:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vojska Crne gore, najmlađe članice NATO, od 2006. nije imala klasične regrute, ukinut je vojni rok i odbrambeni koncept zasniva se na profesionalnim formacijama u skladu s potrebama i ekonomskim mogućnostima zemlje, ali će se to romeniti 2019.

RepublikaFoto: pixabay.com

Dve grupe od po 50 mladića i devojaka služiće dobrovoljno vojni rok.

- Radujem se konačnoj realizaciji programa osposobljavanja mladih ljudi. Mi smo imali jednu pauzu, možda i predugačku u obučavanju da u slučaju potrebe stanu na branik otadžbine i brane Crnu Goru - kaže komandant Centra za obuku VCG, potpukovnik Igor Knežević, prenela je RTCG. 

Direktor za ljudske resurse Ministarstva odbrane, Mihailo Volkov, kaže da se će ta priča biti zaokružena ovih dana i da će se do detalja znati kako će to izgledati.

- Krajem godine ili početkom iduće, izaći će javni oglas gde ćemo pozvati mladiće i devojke od 18 do 25 godina da se prijave - najavio je Volkov.

Istraživanje Atlanskog saveza iz 2016. godine pokazalo je da bi čak 55 odsto ispitanika dobrovoljno služilo vojni rok u trajanju od tri meseca, dok je 61 odsto ispitanika smatralo da vojni rok u Crnoj Gori nije ni trebalo ukinuti.

Kakvu korist svaki pojedinac može imati ako se odluči na služenje vojnog roka, Volkov kaže:

- Mladić ili devojka koji uđu u kasarnu, na kraju biti isti. Očekujemo oštriji pogled, veći stepen samodiscipline, odgovornosti prema sebi i onome ko je pored vas, veću spoznaju sebe u timu, države kojoj služimo.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading