Dodik za Srpski telegraf: Saradnja sa Čovićem i HDZ da, ali NATO ne

Autor: M. SAMOJLOVIĆ

Svet

23.10.2018

05:03

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Novoizabrani član Predsedništva BiH Milorad Dodik čeka da formalno sedne u fotelju najvišeg izvršnog organa Federacije.

RepublikaFoto: Tanjug
Milorad Dodik

Do tada razmišlja i planira kako će i šta raditi da reši slabosti postojećeg sistema u Bosni.

U Republici Srpskoj sve je pod kontrolom, organi će biti formirani polovinom decembra

- Otvoren sam za razgovore o svim temama i saradnju sa političarima koji dele stavove SNSD poput lidera HDZ Dragana Čovića, s kojim sam se složio da, između ostalog, treba raditi na promenama Izbornog zakona, kojim bi se obezbedilo da svaki od tri entiteta (srpski, hrvatski i bošnjački) ima pravo da glasa samo za svoje predstavnike - kaže Dodik u razgovoru za Srpski telegraf.

Čović: Dogovorili smo se

Vest o formiranju koalicije sa SNDS obelodanio je lider HDZ Dragan Čović na Tviteru.

- Dogovorili smo što hitnije formiranje programske koalicije koja će raditi na sprovođenju reformi na putu ka EU, imati jasan i usaglašen pristup u rešavanju problema Izbornog zakona, koji je na proteklim izborima još jednom pokazao sve svoje slabosti - napisao je Čović posle sastanka sa Dodikom u Banjaluci.

Upitan da objasni zašto je promena Izbornog zakona neophodna, Dodik objašnjava:

- Na poslednjim izborima 7. oktobra Dragan Čović dobio je najviše glasova hrvatskog naroda, HDZ je osvojio više glasova nego ikada, ali on nije postao član Predsedništva. To se desilo zato što su Bošnjaci po nalogu Islamske zajednice glasali za Komšića i omogućili da on pobedi uprkos stvarnoj volji hrvatskog naroda. Bošnjaci su svaki treći glas dali Komšiću i uveli ga u Predsedništvo - kaže Dodik.

Upravo zbog jedne takve manipulacije Dodik se sastao sa Čovićem i saglasili su se da je izmena Izbornog zakona neophodna, kao i niz reformi na putu ka EU.

* Da li to znači da će SNSD i HDZ formirati postizbornu koaliciju?

- Dogovaramo se o stvarima oko kojih se slažemo i tako će i biti. To može da bude programska koalicija.

* Kažete dogovor je moguć ako se slažete. Znači li to da ima pitanja oko kojih se ne slažete sa Čovićem?

- Jasno, zato ćemo i raditi na stvarima oko kojih postoji zajednički interes u službi BiH, međutim, to što HDZ zagovara ulazak u NATO ne podržavamo, tu nema usaglašavanja i jasno je da bez naše volje toga nema.

* Očekujete li da će formiranje nove vlasti u BiH teći glatko?

- Formiranje vlasti će sigurno potrajati. S druge strane, posle izbora u Republici Srpskoj, sve je pod kontrolom i očekujem da će organi biti formirani već u prvoj polovini decembra - zaključio je Dodik.

Bakir odbio Amere, štiti teroriste

Još uvek aktuelni predsedavajući Predsedništva BiH Bakir Izetbegović juče je sprečio potpisivanje memoranduma o razumevanju i razmeni podataka sa SAD u vezi s bezbednosnim proverama i terorizmom tako što je na uobičajenom konsultativnom sastanku koji prethodi svakoj sednici odbio da se taj memorandum nađe na dnevnom redu.

Ministarstvo bezbednosti BiH, koje je memorandum uputilo u proceduru, nije zvanično obavešteno o razlozima zbog kojih je odbačen taj akt, koji bi, kako pišu sarajevski mediji, unapredio borbu protiv terorizma i doneo velika ulaganja u obuku i opremanje domaćih policijskih agencija.

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading