Otkrivamo plan Albanskog premijera: Rama sa Turcima sabotira "Telekom"!

Autor:

Svet

11.10.2018

03:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Još jedna kompanija naprasno se uključila u trku za albanski "Telekom", i to turski gigant "Čalik holding"! Četvrta ponuda se pojavila niotkuda, i to, kako prenose albanski mediji, najviša, pa je očigledno da je reč o prljavom planu albanskog premijera Edija Rame da na taj način izbaci iz igre srpski "Telekom", koji je dao najbolju ponudu 60 miliona evra.

Edi Rama

CELA ZEMLJA PROTIV SRBA

Podsetimo, samo dan ranije Rama je i sam priznao da Srbi nisu dobrodošli u strateškim sektorima, kao što su telekomunikacije.

- Stav albanske vlade je veoma jednostavan i jasan: srpska preduzeća su dobrodošla u Albaniju, ali u ovom strateškom sektoru nisu naš izbor - rekao je Rama i dodao da vlada obično ne učestvuje u privatnim transakcijama, ali da želi da izrazi svoje mišljenje.

RepublikaFoto: ST/N. PANČIĆ
Telekom Srbija

Zbog toga su Albanci, tvrdi naš izvor upućen u dešavanja u toj oblasti u regionu, postigli dogovor sa Turcima da daju istu ili minimalno veću ponudu od Srbije uz obećanje da će to biti vraćeno turskim kompanijama kroz razne subvencije.

- Hoće sad na kvarno da ubace neke Turke, da bar daju istu ponudu kao naš "Telekom", tako da Nemci ne budu na šteti, a opet da osujete naše namere. Zna se da oni tradicionalno imaju dobre odnose sa Turskom i da mnoge turske kompanije posluju u Albaniji. Cela država se podigla da spreči da baš srpska firma kupi njihov "Telekom", a pošto je to privatna kompanija i ne postoji drugi način da to spreče, ovo je bilo najjednostavnije rešenje - kaže naš sagovornik.

To jeste kršenje pravila slobodne trgovine, ali svaka zemlja može da spreči šta hoće na svojoj teritoriji

Miladin Kovačević, ekonomista

"Telekom Albanija" je drugi vodeći operator u toj zemlji i u vlasništvu je nemačkog "Dojče telekoma". U trci za kupovinu, pored srpske kompanije, učestvovale su i još dve bugarske firme.

POLITIČKA POZADINA

Komentarišući spor sa Albancima, ekonomista Miladin Kovačević ističe da se odluka vlasti u Tirani može podvesti pod kršenje principa slobodnog tržišta, ali da svaka država može da prenebregne te principe ako joj nisu u interesu.

60 miliona evra ponudio "Telekom Srbija"

- To jeste kršenje pravila slobodne trgovine, ali generalno svaka država može da spreči šta želi na svojoj teritoriji i da nađe način za to. Može se naslutiti da to ima veze zbog odnosa sa Srbijom i da postoji politička pozadina. Pritom, kao što je i sam Rama rekao, to je strateška oblast, a iza toga stoji i mogućnost praćenja svih komunikacija, što u bezbednosnom smislu nije u njihovom interesu - navodi Kovačević.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading