PUTIN JE STAVIO ŠAPU NA MAKEDONIJU: SAD traže krivca za propast referenduma

Autor: informer.rs, Republika

Svet

08.10.2018

16:49

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Skoplje postaje novo rusko uporište na Balkanu, a Kremlj najozbiljnije računa na to da će Makedonija postati nova Republika Srpska. Ovo tvrdi američki analitičar Januš Bugajski, koji kaže da će posle izgubljenog referenduma o ulasku u NATO pakt Rusija potpuno staviti Makedoniju pod svoju kontrolu.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Trn u oku Zapada: Vladimir Putin

Prema njegovim rečima, ako iz Brisela bude blokiran makedonski put ka Zapadu, Moskva će uložiti dodatnu energiju da udalji Skoplje od EU i NATO, baš kao što je učinila u RS i BiH, u kojoj su juče održani izbori.

Bugajski, koji u SAD važi za šiptarskog lobistu, kaže da je niska izlaznost na referendumu u Makedoniji dovela u pitanje sporazum sa Grčkom, ali i ulazak u NATO i EU.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Gubitnik: Zoran Zaev

- Skoplje je novo rusko uporište na Balkanu. Kremlj računa na to da će Makedonija postati nova Republika Srpska. Ako bude blokiran makedonski put ka zapadnim institucijama, nacionalne tenzije će porasti... Kremlj će uložiti dodatnu energiju da ugrozi krhka demokratska dostignuća na Zapadnom Balkanu, a EU i NATO će biti sve dalji - rekao je Bugajski za podgoričku "Pobjedu", dodajući da u slučaju da sporazum Makedonije i Grčke ne bude podržan preti "etnička radikalizacija".

- Makedonija će postati sve izloženija regionalnoj nestabilnosti i mešanju Moskve. Jedini izlaz za Zaeva može biti pozivanje na vanredne izbore u novembru, iako to predstavlja rizičan predlog s obzirom na to da su nacionalisti ohrabreni bojkotom referenduma. Nacionalizam i separatizam učiniće državu veoma podložnom uticajima Rusije. Moskva u Makedoniji vidi svoje uporište za borbu protiv NATO pakta... - podvlači Bugajski.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading