PACKE CRNOJ GORI IZ SAVETA EVROPE: Imate dva puta više sudija od evropskog proseka

Autor: vijesti.me

Svet

07.10.2018

12:10

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Crna Gora je i dalje među zemljama sa velikim brojem sudija. Komisija za efikasnost pravosuđa Saveta Evrope (CEPEJ) objavila je da Crna Gora u proseku ima 51,3 sudiju na 100.000 stanovnika, dok je evropski prosek 21.

CEPEJ je pre tri godine objavio da Crna Gora ima 42,4 sudije na 100.000 stanovnika, što je i tada bilo previše prema njihovoj oceni, ali u Sudskom savjetu smatraju da se ne može praviti takvo poređenje. Jer, sudije u Crnoj Gori su opterećenije predmetima u odnosu na evropske kolege.

Komisija za efikasnost pravosuđa je objavila izveštaj za prošlu godinu, za države članice Saveta Evrope, navodeći da se on bazira na podacima iz 2016.

U njemu se navodi da samo Monako ima više profesionalnih sudija u odnosu na Crnu Goru, odnosno 98,5 odsto u odnosu na 100.000 stanovnika.

Isti je slučaj i sa tužiocima kojih je u Crnoj Gori 17, a u zemljama EU 12 u odnosu na parametar od 100.000 stanovnika. U izveštaju piše da je postojala velika varijacija u broju tužilaca između 2010. i 2016. godine u nekoliko država, među kojima je i Crna Gora. Iz Podgorice je objašnjeno da je to zbog formiranja Specijalnog tužilaštva.

Evropska komisija je ranije sugerisala Crnoj Gori da smanji broj tužilaca i sudija, navodeći da najveći deo budžeta pravosuđa ide na zarade. U ovom izveštaju CEPEJ-a ne analizira se pravosudni budžet jer je on, kako piše, zajednički za sudije, tužioce i besplatnu pravnu pomoć.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading