Ivica Todorić optužuje vlasnika "Atlantik grupe": Tedeski je vođa mafije u Hrvatskoj

Autor:

Svet

01.10.2018

17:44

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ivica Todorić, osnivač i bivši vlasnik hrvatskog giganta "Agrokor", optužio je gazdu "Atlantik grupe" Emila Tedeskog da je najveći mafijaš u Hrvatskoj. Todorić je slikovito objasnio da Tedeski rukovodi državno-tajkunskom hobotnicom koja vedri i oblači u Hrvatskoj.

RepublikaFoto: Srpski telegraf
Piramida hrvatskog kriminala koju je otkrio Todorić

Tedeski, čija "Atlantik grupa" posluje i u Srbiji ("Soko štark", "Grand" i "Fudlend"), korumpirajući političare postao je centralna figura političkog i privrednog života u Hrvatskoj, napisao je Todorić na svom blogu.

- Vrh aktuelne hrvatske političke scene je centar najšokantnijih afera. U grupaciji koja je okosnica ovog koktela kriminala i niskih strasti su i premijer Andrej Plenković, tu su i njegova saradnica za specijalne radnje Tena Mišetić, ministar policije Božinović, a iz zasede u hladu konce vuče i postavlja mreže Emil Tedeski. Moralna je obaveza da se otkrije kojim se sve manipulacijama ova zločinačka raskalašna grupa služila, da se vidi kako je njihov zločinački rad doveo do stravičnih posledica, štete za ljude, porodice, kao i kako su doveli do uništenja najveće kompanije u regionu i Hrvatskoj "Agrokora" - poručio je Todorić.

Foto: youtube.com/privredni hr
Ivica Todorić

IZVLAČENJE PARA

Kako tvrdi Todorić, Tedeski blokira sve radnje koje se tiču otkrivanja kriminala u "Agrokoru" nakon što je država preuzela upravljanje tom kompanijom, a odgovoran je i za curenje poruka.

- On sprečava da se bilo šta istraži i sazna jer zna da od toga zavisi opstanak kriminalne grupe formirane oko njega i premijera Plenkovića. Tedeski postavlja svoje ljude na nova mesta u upravi "novog" "Agrokora" i protivzakonito izvlači novac za svoj "Atlantik". Njegova namera je da pošto nema kapital da preuzme neke "Agrokorove" firme to uradi preko politike i preko lešinara kroz uništavanje vrednosti sadašnjeg "Agrokora" - istakao je Todorić.

Foto: Tanjug/L. S. DOMINIĆ
Andrej Plenković

Imajući u vidu da "Atlantik grupa" ima nekoliko kompanija u Srbiji, javila se opravdana bojazan o njihovom poslovanju u našoj zemlji. Stručnjak za razvoj i investicije Mahmud Bušatlija napominje da država treba redovno da kontroliše firme.

2.250 zaposlenih ima u Srbiji "Atlantik grupa"

- Treba kontrolisati i tokove novca i plaćanje obaveza kompanija, a kada se toga setimo nakon što se pojave ovakve sumnje u medijima, onda je uglavnom već kasno - ocenio je Bušatlija.

BIO NA POTERNICI

S druge strane, ekonomista Ljubomir Madžar ne vidi razlog da se zbog Todorićevih tvrdnji prečešlja poslovanje firmi Tedeskog u Srbiji jer kod nas, kako kaže, već postoji uobičajeni režim nadzora nad preduzećima.

Najznačajniji proizvodi "Atlantik grupe" u Srbiji su: voda karađorđe, kokta, jupi, multivita, bakina tajna, smoki, najlepše želje, bananica, grand kafa...

Podsetimo, Todorić je pobegao iz Hrvatske nakon što mu je vlast posebnim zakonom, nazvanim leks Agrokor oduzela pravo raspolaganja imovinom i proglasila ga odgovornim za finansijske malverzacije. Nakon bekstva za njim je zvanični Zagreb raspisao poternicu. Sud u Londonu je krajem aprila odlučio da Todorić bude izručen Hrvatskoj, a početkom septembra na zahtev Todorićevih advokata londonski sud odobrio je odlaganje potvrđivanja njegovog izručenja do 15. oktobra.

Povodom Todorićevih navoda, naš list poslao je pitanja centrali "Atlantik grupe" u Zagrebu, ali odgovor nismo dobili.

ČINJENICE
Atlantik grupa u Srbiji
- "Soko štark"
- "Grand"
- "Fudlend"
- distributer svih proizvoda "Atlantik grupe"
- "Palanački kiseljak"
- "Multivita"

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading