CRNOGORCI ISPOD AFRIČKOG PROSEKA: NIKAD ČULI ZA KONDOME!

Autor:

Svet

01.10.2018

10:49

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Da su Crnogorci ispod afričkog proseka to je jasno, s obzirom na to da Afrikanac može da se pohvali sa 16,4 centimetara dužine, dok jedan Crnogorčić ima ponos veličine 14 centimetara i to u punoj snazi. No, ovde nije reč o veličini već o korišćenju kontracepcije koju komšije uopšte ne koriste, kao ni u Africi.

RepublikaFoto: twitter.com/DomBellan
Foto: Ilustracija

Naime, svega 23 odsto muškaraca i žena u Crnoj Gori starosti između 16 i 49 godina koristi kondom ili pilulu kao oblik kontracepcije, što je ispod afričkog proseka od 30 odsto, rezultati su ovogodišnjeg istraživanja Ujedinjenih nacija i kompanije "Gedeon Richtero" o upotrebi kontracepcije.

Takva statistika Crnu Goru stavlja na 154. mesto na svitu i na dno liste evropskih zemalja.

"Brojna istraživanja pokazuju da Crnogorci i Crnogorke izuzetno malo praktikuju kontracepciju, kao da je i svest o kontracepciji izuzetno niska", kaže Jovan Dašić iz NVO "Juventas". On podseća da je sličan rezultat o korišćenju kontracepcije pokazalo i istraživanje koje je Unicef u Crnoj Gori sproveo 2013. godine. Prema tim podacima, kontracepciju u Crnoj Gori koristilo je 23,3 odsto ispitanika, a 76,6 odsto njih se izjasnilo da ne koristi nijedan metod kontracepcije.

U periodu od pet godina nije došlo do pomaka.

U Crnoj Gori, ali i regionu, i dalje je najzastopljenije "zaštitno" sredstvo - prekinuti odnos. Kada su u pitanju savremene metode kontracepcije, u Crnoj Gori se najviše ispitanika izjasnilo da koristi muški kondom - 6,9 odsto. Za spiralu se odlučuje 5,6 odsto ispitanika, a za kontraceptivne pilule njih 2,7 odsto.

Razloge za to što se u Crnoj Gori kondom retko koristi kao kontraceptivno sredstvo i što se radije u cilju zaštite od trudnoće pribegava prekinutom snošaju, Dašić vidi u neinformisanosti i stigmi koja je, kako je rekao, još zastupljena u crnogorskom društvu kada je reč o seksualnom i reproduktivnom zdravlju.

On dodaje da značajan broj ljudi u Crnoj Gori ima predrasude o efektima upotrebe kontraceptivnih sredstava i smatra da je većina vođena netačnim informacijama.

- Uzrok ovog problema je generalna neinformisanost, i još uobičajeno mišljenje da nije ‘pristojno’ govoriti o planiranju porodice i seksualnom i reproduktivnom zdravlju. A zapravo je problem ćutanje, nedovoljno prisustvo ovih tema u školi, u medijima, u porodici, pa i u razgovoru sa lekarima, koji i pored zakonske obaveze, često nedovoljno vremena posvećuju prevenciji - kazao je on.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading