Kecmanović objasnio Sarajliji: SRBI SU OSNOVA SVIH NARODA U BIH, Bošnjaci pate od nesigurnog identiteta

Autor: rs-lat.sputniknews.com

Svet

20.09.2018

10:03

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Nisu Bošnjaci osnova Srba i Hrvata, već su Srbi osnova svih naroda u BiH", kazao je za RTRS univerzitetski profesor Nenad Kecmanović.

RepublikaFoto: Medija centar Beograd
Nenad Kecmanović objasnio

On je reagovao na tvrdnje profesora Fakulteta političkih nauka u Sarajevu Senadina Lavića koji je izjavio da su "Bošnjaci u Bosni osnova iz koje su vremenom postali današnji Bošnjaci, bosanski Hrvati i Srbi".

- Ni Srbi ni Hrvati nisu postojali na ovim prostorima sve do perfidnog prevođenja bošnjačkih pravoslavaca i katolika u srpske i hrvatske redove - kazao je Lavić.

Kecmanović ističe da, ako ijedan od tri naroda u BiH polaže pravo na kontinuitet sa srednjovekovnim korenom, onda su to ponajmanje upravo Bošnjaci, koji zato pate od nesigurnog identiteta, prenosi Iskra.

- Tvrtko Kotromanić je bio srpski kralj Bosne, a u Povelji Kulina bana jasno je naglašeno da je Bosna srpska zemlja. Tvrtkovi Kotromanići su bili Srbi i u srodstvu sa Nemanjićima. Rastko Nemanjić je kao dečak od oca Stefana Nemanje dobio Zahumlje, današnju Hercegovinu, kao plemićki posed i ona je bila pod njegovom upravom sve dok nije otišao na Hilandar i zamonašio se. Herceg Stefan Vukčić Kosača, po kome je Hercegovina dobila ime, sam sebe je oslovljavao kao hercega od Svetog Save, što valjda ukazuje na njegovu srpsku pripadnost i srpsko osećanje - istakao je Kecmanović.

RepublikaFoto: ST/N. PANČIĆ

On kaže da ne stoji Lavićeva priča da su Srbi i Hrvati u stvari manipulacijama intelektualaca iz Beograda i Zagreba postali "razrođeni Bosanci".

- Velikodušno su vam Srbi prepustili i bosanstvo, i bošnjaštvo, i bošnjanstvo, i bošnjakluk, kao i Hrvatima herceg-bosanstvo, i svoju republiku zovu Srpska. Možda su u krivu, ali tako naprosto misle, tako osećaju, tako hoće. A to što ih nazivate zlim, podmuklim, opakim, pakosnim, zločincima, genocidnim, životinjama i slično samo ojačava njihovo uverenje da im je Srpska sigurna kuća pred navalom muslimansko-bosansko-bošnjačke asimilacije i opredeljenje da je po svaku cenu brane i od mnogo jačih koji vas sokole - zaključio je Kecmanović.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
flamantes

20.09.2018 10:21

Kecmanović laže, jer ni Srbi nemaju zapravo svoje korijene, svi ste vi proizvod Austrijakog Carstva

haha

20.09.2018 15:53

@flamantes - ahahah jel ovo austrijski konjusar nesto prica? dogovorite se tamo da li smo dosli sa karpata ili kao sto znamo da smo tu i bili... a ako sto je milo bio najveci srbin a danas najveci srbomrzac i crnogorac, tako su pokatoliceni srbi hrvati danas.. sutra dan ce to biti npr sergej trifunovic, koji ce od srbina postati srbomrzac.. mislim on i sada sve mrzi sto je srpsko, samo sto ima kompleks, jer je jasno kao dan da je srbin... ali smislice oni nesto vec...